DETALIUL LEGAL care l-ar putea lasa pe Victor Ponta fara titlul de doctor. Ministrul Educatiei: “Poate fi analizata o asemenea propunere”

de Sorina Ionasc, Andreea OFITERU Publicat la: 09.07.2015 21:00 Ultima actualizare: 09.07.2015 21:25

Specialistii Universitatii Bucuresti propun modificarea legislatiei, astfel incat lucrarile demnitarilor, suspecte de plagiat, sa fie analizate de Comisiile de Etica din cadrul universitatilor la care au obtinut titlul academic, si nu cum este acum, cand sunt analizate de Consiliul National de Etica a Cercetarii Stiintifice, aflat in subordinea Ministerului Educatiei. “Observam ca viata publica, in care mediul academic are partea sa, este tot mai supusa in ultima perioada unor presiuni, malformari care afecteaza credibilitatea universitatii in ansamblu, vulnerabilizeaza categorii profesionale”, a declarat Marian Popescu, presedintele Comisiei de Etica a Universitatii Bucuresti. Ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, a declarat pentru gandul ca ia in considerare propunerea, la fel si Ecaterina Andronescu, sefa comisiei senatoriale de Invatamant, care vrea sa propuna ca titlurile de doctor sa fie acordate direct de universitati, iar acestea sa judece, in comisiile proprii, si suspiciunile de plagiat pentru demnitari. Daca aceasta modificare legislativa va fi operata, premierul Victor Ponta ar putea ramane fara titlul de doctor, de vreme ce Comisia de Etica a Universitatii a decis ca lucrarea sa este plagiata.

La o zi dupa ce Consiliul National de Etica, din cadrul Ministerului Educatiei, a stabilit ca vicepremierul Gabriel Oprea nu a plagiat in lucrarea sa de doctorat, Universitatea Bucuresti vine cu o serie de propuneri de modificare a legislatiei. Cea mai importanta dintre amendamentele specialistilor se refera la analiza lucrarilor suspecte de plagiat care apartin demnitarilor. In prezent, aceste sesizari sunt analizate de Consiliul National de Etica, un organism numit politic, iar Universitatea Bucuresti considera ca ar trebui analizate de comisiile de etica din cadrul Universitatilor care au dat titlul academic respectiv.
“Observam ca viata publica, in care mediul academic are partea sa, este tot mai supusa in ultima perioada unor presiuni, malformari care afecteaza credibilitatea universitatii in ansamblu, vulnerabilizeaza categorii profesionale si pun sub semnul intrebarii chestiuni precum de ce demnitarii sunt exceptati de la analiza in cazul plagiatului de catre comisiile universitare? De ce sunt scosi in afara cadrului universitar, care le-a certificat titlul de doctor? De ce este posibil ca o persoana aflata in detentie, pentru ca publica o lucrare stiintifica, sa primeasca o reducere a pedepsei cu 30 de zile?”, a subliniat presedintele Comisiei de Etica a Universitatii Bucuresti, intr-o conferinta de presa.

Mai exact, Marian Popescu a facut referire la ordonanta de urgenta 28/2011, care a modificat legea 206/2004, privind buna conduita in cercetarea stiintifica, dezvoltarea tehnologica si inovare. Este vorba despre articolul 4^2 care, la alineatul 3, prevede o exceptie de la regula prin care se analizeaza lucrarile suspecte de plagiat.
(3) Se excepteaza de la prevederile alin. (1) lit. a) sesizarile sau contestatiile care vizeaza conducatori de institutii si unitati de cercetare-dezvoltare ori de institutii publice, membri ai consiliilor de administratie, ai comitetelor de directie, ai consiliilor stiintifice sau ai comisiilor de etica ale institutiilor si unitatilor de cercetare-dezvoltare ori persoane cu functii de demnitate publica, care sunt analizate direct de Consiliul National de Etica – articolul 4^2, alineatul 3, OUG 28/2011.
Mai mult, vicepresedintele Comisiei de Etica, profesorul Dumitru Sandu, a declarat ca se doreste schimbarea a “ceva ce nu merge” sau “merge prost” si care are efect atat asupra universitatii, cat si asupra spatiului public.
“S-a creat un mit legat de plagiatul demnitarilor, pe care il gasesti in mass-media cu mare frecventa: “singura institutie abilitata sa examineze cazurile demnitarilor este CNE”. Nu este asa, sunt doua documente de baza – Legea 1/2011, unde nu apare nimic in legatura cu aceasta unicitate a Consiliului National de Etica (CNE) in rezolvarea problemelor de malpraxis la nivelul demnitarilor si Legea 206/2004″, a spus profesorul universitar.
Ce spune ministrul Educatiei
Ca raspuns la propunerea venita din partea universitarilor, ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, a declarat pentru gandul ca propunerea acestora de modificare legislativa poate fi analizata.
“Stiti cine a introdus Ordonanta 28/2011 privind exceptarea demnitarilor? Ministrul Funeriu. Si a avut si o logica pana la un moment dat, pentru ca demnitarii nu aveau raporturi juridice cu universitatea in care si-au sustinut doctoratul, deci nu puteau sa fie sanctionati. Si atunci au fost adusi la un consiliu national care avea calea legala sa sanctioneze aceste cazuri. Din aceasta perspectiva este corecta, insa faptul ca a extins de la cercetare la nivelul invatamantului superior fara sa pregateasca atat de bine iata ce roade culegemn astazi dupa ordonanta 28/2011”, a spus ministrul.
Ca urmare, Sorin Cimpeanu sustine ca se poate lua in considerare revizuirea legislatiei in privinta modului in care sunt analizate suspiciunile de plagiat ale demnitarilor. “In urma experientei acumulare se poate lua in calcul orice revizuire, numai ca dupa cum stiti legile nu le schimba ministrul Educatiei, dar trebuie sa recunosc ca OUG 28 a fost initiata de catre Ministerul Educatiei in anul 2011, de catre domnul ministru Funeriu. De ce nu il intrebati si pe el?”,? a spus Cimpeanu. Ministrul considera ca pana ordonanta a avut si consecinte pozitive si unele negative.
“Eu am spus: o parte consider ca este justificata, o parte s-a dovedit ca nu este justificata. Pe aceasta baza? generata de experienta acumulata in ultima perioada, ?sigur ca si eu consider ca? poate fi analizata propunerea de modificare in acest sens” , a spus Sorin Cimpeanu. Ministrul spune ca nu a discutat deocamdata cu universitarii.
Rectorul Universitatii din Bucuresti: “Saptamana viitoare vom face un dosar pe care il inaintam ministrului”
Mircea Dumitru, rectorul Universitatii din Bucuresti, a declarat pentru gandul ca nu a discutat despre aceasta propunere cu ministrul, dar saptamana viitoare ii va trimite un raport pe aceasta tema. “In mod special despre chestiunea asta nu am discutat, am discutat despre intregul context, saptamana viitoare vom face un dosar pe care il inaintam ministrului si vom vedea cine anume dintre parlamentari va putea sa faca o propunere pentru ca noi nu avem vocatie pentru asa ceva, trebuie ca un parlamentar sa isi asume”, a spus Mircea Dumitru. Rectorul spune ca profesorii universitari vor cere sprijinul parlamentarilor pentru schimbarea legislativa.
“Pozitia noastra cu incercarea noastra de a obtine sprijinul Parlamentului pentru a se schimba legislatia in materie a rezultat din discutiile pe care le-a avut comisia de etica, din consultarile pe care le-am avut in consiliul de administratie, pe care le-am avut in senat. Am avut o discutie la Consiliul Rectorilor,? am avut o discutie despre decredibilizarea universitatilor in cadrul Consortiului Universitaria. O sa le transmitem si lor propunerea noastra. Dar ce conteaza foarte mult este ca cineva din Parlament sa sustina aceasta initiativa”, a conchis rectorul Mircea Dumitru.
Ecaterina Andronescu: Eu nu am nimic impotriva
Ecaterina Andronescu, presedintele comisiei de invatamant din Senat, a declarat pentru gandul ca este de acord cu schimbarea modului in care sunt analizate lucrarile stiintifice. Ba mai mult, universitatiile ar trebui nu numai sa analizeze suspiciunile de plagiat, dar si sa emita titlurile de doctor.
“Eu nu am nimic impotriva pentru ca pana la urma in universitate se gaseste o echipa de specialisti care sa aiba o abordare stiintifica. Si la Consiliul National de Etica au apelat la specialisti de la universitate atunci cand ei nu au avut ei specialisti. In consiliul National de Etica s-a luat decizia pe baza unui raport pe care o comisie de specialisti l-a inaintat Consiliul de Etica”, a spus Ecaterina Andronescu.
Fostul ministru al Educatiei arata ca s-a ajuns la aceasta situatie pentru ca titlul de doctor s-a acordat intotdeauna prin ordin de ministru la nivel national. “Eu sincer va spun ca as merge pana acolo incat titlul de doctor sa-l acorde universitatea care are scoala doctorala si sa aiba dreptul sa il retraga, pentru ca titlul de doctor pe care il acorda Universitatea X nu este identic? cu titlul de doctor pe care il da Universitatea Y. Sa-si asume fiecare ceea ce are in propria gradina. Eu o sa propun ca titlul de doctor sa nu-l mai dea ministrul, ci universitatea, pentru ca atat timp cat este dat la nivel national trebuie sa gasesti o unitate structurala care sa judece la nivel national”, a aratat Ecaterina Andronescu.
Cazul lui Victor Ponta
Cel mai rasunator caz de plagiat din Romania a fost cel referitor la lucrarea de doctorat a premierului Victor Ponta, in 2012, odata cu publicarea primelor informatii despre acest subiect in Revista Nature.
Atunci, Consiliu National de Atestare a Titlurilor, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *