DEZASTRU in sanatate: Romania investeste intr-un an cat Elvetia in 20 de zile.

Guvernul Romaniei investeste in sistemul sanitar doar 500 de dolari pe cap de locuitor in fiecare an, suma ce plaseaza Romania pe ultimele locuri in Uniunea Europeana, dupa Polonia, Ungaria sau Bulgaria, potrivit unui studiu realizat de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) in martie 2013.
Trei dintre cei cinci vecini ai Romaniei au investitii mai mari in domeniul sanitar comparativ cu tara noastra, astfel ca Ungaria investeste 1.085 de dolari pe cap de locuitor, Serbia 622 de dolari pe cap de locuitor, iar Bulgaria 522 de dolari.
In coada clasamentului european la investitii se afla Moldova, cu 224 de dolari pe cap de locuitor. Pe penultimul loc se afla Albania, cu 225 de dolari, Ucraina, cu 263 de dolari, Macedonia, cu 334 de dolari si Bosnia-Hertegovina, cu 493 de dolari pe cap de locuitor.
Pentru tarile din Europa de Vest, sumele sunt mult mai mari. Elvetia este tara europeana cu cele mai mari investitii in sistemul sanitar, cu 9.121 de dolari pe cap de locuitor, urmata de Norvegia, cu 8.987. In Uniunea Europeana, Germania si Franta au investitii semnificative. Guvernul german investeste anual 4.875 de dolari pe cap de locuitor pentru sanatate, in timp ce Franta investeste 4.952 de dolari pe cap de locuitor.
Daca facem un calcul, Romania investeste in domeniul sanitar 500 de dolari pe cap de locuitor intr-un an. In Elvetia, 500 de dolari acopera doar 20 de zile de serviciu sanitar public, iar in Germania, doar 37 de zile.
Citeste si Cifrele dezastrului. De ce are nevoie Guvernul de …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *