Dezvaluire: Terenul de sub cartierul ANL din Voluntari, executat de Nelu Iordache, pentru datoriile Primariei

Cateva zeci de familii care si-au construit case pe terenuri concesionate de la Primaria Voluntari s-au trezit -executate silit de firma Romstrade. Motivul: un contract de lucrari publice pe care institutia condusa de Florentin Pandele nu l-ar fi platit. Nelu Iordache vizeaza si alte imobile, printre care o gradinita si chiar sediul Primariei.
Claudia Marinescu s-a trezit peste noapte cu terenul executat silit. Nu in contul vreunei datorii personale, ci pentru o datorie a Primariei Voluntari. Femeia a contractat un credit ipotecar cu ajutorul caruia urma sa i se construiasca o casa prin Agentia Nationala pentru Locuinte, in cartierul a”Henri Coanda” din Voluntari. Terenul de sub casa urma sa-l primeasca in concesiune pe o perioada de 99 ani, dupa finalizarea constructiei. In loc sa se mute in casa noua, insa, nici macar nu mai are acces la propriul teren. Acesta este deja executat silit de catre Societatea Civila Profesionala de Exe-cutori Judecatoresti a”Dobra, Cosoreanu&Asociatii”. Motivul: o datorie de peste 51 de milioane lei, pe care Primaria Voluntari o are de achitat catre firma Romstrade SRL, pentru lucrari de utilitate publica.
a”Am ajuns intr-o situatie jalnica. Mi-au executat ilegal terenul de sub casa si a fost facuta notificare la Oficiul de Cadastru. Nu stiu cum au reusit. M-am saturat. Platesc chirie acolo unde stau, platesc rate la banca pentru o casa in care nu locuiesc, pentru ca nu e finalizata, imi cresc singura copilul. Muncesc de imi crapa capul”, spune Claudia -Marinescu pentru RL. Nu stie ce se va intampla cu terenul de sub casa la care visase: a”Pot sa faca ce vor. Pot sa ceara sume incomensurabile pe terenul ala. Sau pot sa puna niste conditii absurde. Si, daca nu pot sa le platesc terenul, nu stiu ce s-ar putea intampla”.
In aceeasi situatie se mai afla alte 85 de familii din cartierul ANL a”Henri Coanda”. In plus, la cererea firmei lui Iordache au mai fost executate atat fostul, cat si actualul sediu al Primariei Voluntari, o gradinita, plus cateva terenuri intravilane a caror suprafata totala este de aproximativ 60.000 mp.
Contract de 40 de milioane de euro, tinut la secret
Cum s-a ajuns in situatia ciudata in care oameni fara nici o legatura cu contractul dintre Primaria Voluntari si firma lui Iordache sa aiba de suferit? In septembrie 2015, exe-cutorul Ofelia Camelia Dobra a executat silit 105 terenuri ale administratiei locale, in contul unei datorii de aproximativ 51 de milioane lei (in jur de 12 milioane de euro). Datoria ar fi fost acumulata dupa incheierea unui contract public atribuit firmei Romstrade in 2008, pentru executarea unor lucrari de a”alimentare cu apa si moderni-zare strazi” in Voluntari. Valoa-rea lucrarilor a fost estimata atunci la o suma cuprinsa intre 158.000.000 lei si 208.000.000 lei, fara TVA, iar ofertele urmau sa fie deschise pe 15 februarie 2008, ora 11.00, la sediul Primariei.
De atunci au trecut peste opt ani, dar licitatia apare in -continuare ca fiind in desfasurare in Sistemul Electronic de Achizitii Pu-blice (SEAP). Practic, institutia condusa de Florentin Pandele nici macar nu a facut publice numele firmei castigatoare si valoarea contractului. Un contract estimat la vreo 40 de mi-lioane de euro fara TVA din bani publici.
Finantarea lucrarilor era asigurata printr-o linie de cre-dit de tip a”credit furnizor”, care urma sa fie accesata de catre Romstrade in baza contractului cu primaria Voluntari. Adica firma incasa banii de la banca, iar primaria rambursa sumele -direct bancii. Contractul cu Romstrade SRL a fost semnat pe 12 mai 2008, cu cateva zile inaintea alegerilor locale. -Ulterior, firma lui Iordache a primit un credit de peste 96 de mili-oane de lei, care trebuia -returnat esalonat de Primaria Voluntari pana in februarie 2011.
Primaria creste contractul, dar nu mai plateste
Conform anuntului de licitatie, lucrarile de alimentare cu apa si modernizare a strazilor aveau ca termen de executie 18 luni de la semnarea contractului. Ceea ce inseamna ca urmau sa fie finalizate la inceputul anului 2010. Dar, in iunie 2009, primarul Pandele a semnat un act aditional prin care s-a prelungit termenul de finalizare. Prin acelasi document s-a suplimentat si valoarea contractului cu suma costurilor generate de -creditul contractat de Romstrade, care a fost esalonat pana in 2014.
In ciuda suplimentarii contractului, Primaria Voluntari a a”uitat” sa isi mai plateasca facturile. Astfel, contractul nefacut niciodata public a ajuns in instanta. In august 2012, Iordache a solicitat judecatorilor sa decida sa i se plateasca de catre Primaria Voluntari suma de aproximativ 63 de milioane lei, adica 14 milioane euro. Banii reprezentau facturi neachitate, penalitati si costuri asociate creditului.
Intelegere dubioasa in instanta pe 50 de milioane
Abia a inceput procesul la Tribunalul Ilfov, ca la dosar a fost depus un contract de tranzactie incheiat intre firma Romstrade si Primaria Voluntari, reprezentata de edilul Florentin Pandele si directorul economic Eugen Simion. Prin acest contract, Primaria isi lua angajamentul ca va plati esalonat datoria. Dar nu integral, ci doar 50 din 63 de milioane de lei. Nelu Iordache a fost de acord sa renunte, practic, la 13 mili-oane de lei. Dar, astfel, procesul a incetat.
Trebuie facuta mentiunea ca este imposibil de stabilit daca, intr-adevar, Romstrade chiar avea de incasat de la Primaria Voluntari 63 de milioane, 50 de milioane, 24 de milioane sau nici un leu. Asta pentru ca, de la bun inceput, institutia condusa de Pandele a fost total opaca in legatura cu acest contract.
In orice caz, prin semnarea contractului de tranzactie, Romstrade se obliga ca in -cinci zile de la efectuarea primei plati sa demareze lucrarile de remediere necesare pentru lucrarile deja efectuate in baza contractului de executie. Mai mult, firma se obliga sa -inventarieze toate lucrarile ramase de -executat, iar Primaria se angaja sa prelungeasca termenul de executie. Desi nici macar nu se terminasera toate lucrarile, -unele din cele deja executate aveau nevoie de reparatii.
In ciuda intelegerii dintre Romstrade si Primaria Voluntari, firma lui Nelu Iordache a tocmit executori judecatoresti ca sa execute institutia condusa de Pandele, sustinand ca aceasta nu s-a tinut de cuvant.
Avocatul ANL-istilor acuza un blat
Avocatul Viorel Dinca reprezinta un grup de 25 de persoane afectate de executare. Acesta considera ca tranzactia asumata in fata Tribunalului Ilfov nu intra in bunele practici ale unei autoritati publice. “Bunele practici implica faptul ca, atunci cand te judeci cu cineva pe o suma asa mare, sa faci si mama recursului. Pe mine, daca m-ar da Primaria in judecata, pun pariu ca nu ne intelegeam in veci. E dubioasa in sine tranzactia respectiva si trebuie cercetat. Daca proiectul de tranzactie a trecut prin Consiliul Local, cine a strigat “ura!” sa raspunda”, a spus Viorel Dinca.
Un alt avocat consultat de a”Romania libera” a spus, sub anonimat, ca in cazul in care Primaria nu isi plateste datoria, un expert va evalua fiecare teren in parte. “Executorii pot sa puna si in vanzare aceste terenuri. Multe case nu sunt intabulate. In cartea funciara este prins numai contractul de construire. Teoretic, e inexistent imobilul in constructie, pentru ca acesta se intabuleaza numai cand e finalizata casa si semnezi cu primaria un proces-verbal de predare-primire a terenului. Atunci, daca …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *