Diabetul, una din principalele cauze de orbire. Vezi ce complicatii poate avea boala.

Pe plan mondial, diabetul este una din principalele cauze de pierdere a vederii la pacientii tineri si a doua la pacientii varstnici, din cauza complicatiilor ce pot aparea. Dintre acestea cele mai grave sunt cataracta, glaucomul si retinopatia diabetica.
In ciuda progresului spre imbunatatirea tehnicilor chirurgicale, cataracta ramane principala cauza pentru orbire cu un procent de 47.9%, glaucomul urmand cu 23.3% si retinopatia diabetica cu 4.8%.
In prezent, 346 de milioane de oameni din intreaga lume sufera de diabet, potrivit unui studiu realizat de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS). Dupa 15 ani de diabet, un procent de 2% orbesc si aproximativ 10% dezvolta boli oftalmologice grave.
Operatia de cataracta este una din primele cinci interventii cost-eficienta
Pacientii diabetici prezinta multiple modificari biochimice la nivelul cristalinului, astfel ca riscul de aparitie a cataractei este de 2-4 ori mai mare fata de pacientii nediabetici, iar la persoane diabetice sub varsta de 40 ani acest risc poate fi de 15-25 ori mai mare.
Cu toate acestea, operatia de cataracta este una dintre cele mai eficiente interventii chirurgicale. Acesta dureaza aproximativ 10-15 minute si in functie de tipul de implant de cristalin, le permite pacientilor sa dobandeasca o vedere buna la distanta dar si sa renunte la ochelarii de citit. Recuperarea postoperatorie depinde de tipul interventiei dar si de stadiul evolutiv al cataractei.
Glaucomul, cea de-a doua cauza pentru orbire la nivel global
Glaucomul reprezinta un grup de afectiuni in care se asociaza in mod caracteristic trei elemente: presiune intraoculara crescuta, afectare a nervului optic si deficit al campului vizual”, a precizat dr. Horia T. Stanca, medic primar oftalmolog la Centrul Medical Focus.
De obicei boala are o evolutie silentioasa pana in stadiile avansate. De aceea, depistarea precoce este esentiala. Pe langa examenul oftalmologic si masurarea tensiunii intraoculare, sunt necesare o serie de investigatii asupra nervului optic, spun specialisti de la spitalul West Eye Hospital.
Tratamentul medical consta in principal, in administratrea unor picaturi in sacul conjunctival pe parcursul intregii vieti. Pacientii care nu raspund la tratament pot sa apeleze la laser terapie si ulterior, la operatie. Aceasta are ca scop reducerea presiunii intraoculare si dureaza in medie 20 de medie. Este foarte important de stiut ca vederea pierduta din cauza glaucomului, nu mai poate …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *