Diaconescu: Germania ramane un sustinator consecvent al aderarii Romaniei la Schengen in acest an

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

OCTAV GANEA / MEDIAFAX FOTO
Ministrul Afacerilor Externe, Cristian Diaconescu, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, ca Germania ramane o sustinatoare consecventa a aderarii Romaniei la Schengen in acest an, dar urmareste cu atentie si aspectele legate de reforma sistemului judiciar.
Cristian Diaconescu se afla intr-o vizita oficiala la Berlin, unde a avut o intrevedere cu omologul sau, Guido Westerwelle.
„Ministrul german al Afacerilor Externe a subliniat sustinerea Germaniei pentru aderarea in acest an a Romaniei la Acordul Schengen. Germania ramane consecventa astfel aderarii conform calendarului agreat”, a spus Diaconescu.
El a adaugat insa ca „partea germana sustine ca argumentele privind reforma sistemului judiciar si ireversibilitatea procesului de modernizare a acestuia reprezinta un element in plus, suplimentar, pozitiv privind deciziile pe care parlamentele nationale in tarile membre ale acordului Schengen urmeaza sa le ia”.
„Aspectele legate de functionarea sistemului judiciar in Romania continua sa ramana relevante in conturarea unei decizii pozitive privind tara noastra. Dar politic, Germania este de acord si va promova ideea ca in acest an Romania sa devina membra a Spatiului Schengen”, a mai spus ministrul.
El a mai explicat ca fiecare tara din acordul Schengen isi propune evaluarea candidatilor pe baza unor criterii existente.
„Olanda a adaugat si cele privind MCV. Nu neaparat partea germana are o preferinta in acest sens dar (…) incercam ca prin complinirea si a acestor argumente suplimentare sa se obtina o decizie. Ce e important e ca partea gemana ramane extrem de consecventa cu aderarea Romaniei in acest an la Schengen”, a mai spus ministrul.
Intrebat daca este vorba despre aderarea totala, inclusiv cu frontierele terestre, sau doar partiala, el a spus ca acest …

spot_imgspot_img