Dilemele Sofiei, “calul troian al Rusieia”

Bulgaria este foarte vulnerabila la schimbarile politice provocate de criza din Ucraina, in raport cu alte tari, foste comuniste din spatele Cortinei de Fier ca pro-occidentala Polonie sau Romania, alaturi de? care a aderat la UE, in 2007, arata Reuters. Jocuri politice interne risca sa duca la caderea fragilei coalitii a premierului Plamen Oresarski.
Bulgaria se confrunta cu cea mai severa dovada de fidelitate fata de UE de la intrarea sa in Uniune in 2007 care risca sa-i provoace dificultati economice si o perturbare a climatului politic intern.? Bulgaria a fost multa vreme o anomalie in Europa – o tara membra a Uniunii Europene si a NATO dar care se simte apropiata de Rusia. Aceasta tensiune a fost marcata si mai mult de criza din Ucraina, multi bulgari considerandu-se sub presiune pentru a opta intre Moscova si Bruxelles. Multe alte tari ex-comuniste din UE mentin relatii cu Moscova, dar majoritatea considera Rusia ca un fost ocupant si reprezinta in continuare o amenintare. Bulgaria este diferita pentru ca vede Moscova ca pe un prieten. Vechile relatii economice si culturale dintre Bulgaria si Rusia fac statul bulgar cel mai apropiat de Moscova in cadrul membrilor UE. Romania, alaturi de care a aderat la Uniune in 2007, a inceput sa respinga Moscova in perioada comunista si este mai putin dependenta de aprovizionarile energetice ruse.
Realitatea relatiilor stranse dintre Bulgaria si Rusia a fost dezvaluita indirect de presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso dupa aparitia unor rapoarte ce confirmau “moartea” proiectului gazoductului South Stream, dorit de Gazprom si care urma sa treaca si prin Bulgaria. Ceea ce reprezinta cea mai dura sanctiune a UE contra Rusiei. Intr-un briefing cu politicieni bulgari, Barroso a avertizat ca tara lor sa nu stea deoparte de noua linie a UE privind proiectul South Stream si sa nu incerce boicotarea raspunsului unit al UE privind Ucraina. “Bulgaria sa fie foarte prudenta”, a spus oficialul european subliniind ca “sunt persoane in Bulgaria care sunt agentii Rusiei”, aluzie la figurile partidului socialist, la guvernare, care au incercat sa incheie un acord bilateral cu Kremlinul.
Pericolul pentru guvernul de la Sofia este ca partida nationalista, pe care socialistii se bazeaza pentru a ramane la putere, sa ameninte ca isi retrag sprijinul daca Bulgaria sustine sanctiunile UE contra Kremlinului. Deocamdata, Sofia a trecut cu bine peste sanctiunile initiale ale UE contra Rusiei si ministrul de Externe declara ca nu va fi un veto la masuri mai severe, daca vor fi impuse.
In secret, pentru Kremlin
Bulgaria …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *