Ultimatumul Kievului

Guvernul ucrainean pro-european le-a promis ieri o amnistiere separatistilor pro-rusi care blocheaza cladiri guvernamentale in estul tarii daca depun armele. Un ultimatum de 48 de ore, la expirarea caruia separatistii vor fi expulzati cu forta, riscand furia Moscovei. La Washington, un secretar de stat al MAE roman cere trupe americane in Romania, necesare in contextul amenintarilor Rusiei.
Joi dimineata, presedintele interimar al Ucrainei, Oleksandr Turcinov, a promis separatistilor care ocupa de duminica cladiri oficiale din estul tarii ca “daca depun armele si elibereaza cladirile administrative (…) garantam ca nu vor exista urmari pentru ei”. Totodata, el s-a pronuntat pentru intarirea puterilor administratiilor locale, pana acum numite de Kiev. Separatistii, sustinuti de Moscova, cer o revizuire a Constitutiei ucrainene in sensul “federalizarii”, idee respinsa de noul guvern de la Kiev, potrivit caruia ar fi vorba de un prim pas spre implozia Ucrainei.
In teren, separatistii intaresc baricadele din jurul sediului administrativ din Donetk, dar vicepremierul Vitali Iarema, trimis la fata locului pentru rezolvarea crizei, preciza ca dupa contactele cu insurgentii exista sperante ca totul sa se incheie joi, fara violenta. El a precizat ca oligarhul Rinat Akhmetov, cel mai bogat om din Ucraina, originar din Donetk, participa la eforturile de reglementare a crizei. Si la Lugansk, separatistii se aflau ieri baricadati in sediul serviciilor secrete interne (SBU), unde au jefuit depozitul de arme. In ambele orase nu era semnalata nici o miscare masiva de sustinere a insurgentilor.
Responsabilii ucraineni, americani si britanici au acuzat Rusia ca alimenteaza tulburarile din marile orase din estul Ucrainei, pentru a crea un pretext pentru o incursiune militara similara celei din Crimeea, soldata cu anexarea acestui teritoriu ucrainean.
Dar amenintarea cu forta nu este singura parghie de presiune a Rusiei contra Ucrainei, puternic dependenta de livrarile sale de gaz. In timp ce avertismentele adresate Rusiei privind o posibila noua agresiune in estul Ucrainei, Moscova neaga orice implicare in evenimentele din aceasta parte a tarii si a publicat o declaratie in care spune ca SUA si Ucraina nu au “nici un motiv de ingrijorare” pe tema acumularii declarate a zeci de mii de soldati rusi la frontiera cu Ucraina.
Romania cere trupe americane
Secretarul de stat din MAE roman, Bogdan Aurescu, aflat in vizita la Washington, unde a avut intalniri cu oficiali americani, in intrevederea cu secretarul de stat adjunct pentru Europa, Victoria Nuland, a subliniat necesitatea cresterii prezentei militare americane in Romania, in contextul presiunilor Rusiei.
In acelasi sens, comandantul militar al NATO, generalul american Philip Breedlove, nu respinge ideea prezentei militare americane in Europa de Est, in contextul politicii aventuriste a Rusiei in Ucraina. El urmeaza sa prezinte Aliantei un plan ce prevede o combinatie de dispozitive terestre, aeriene si maritime “pentru asigurarea aliatilor nostri din estul Europei”.
Amenintarile lui Lavrov
Creste tensiunea intre Occident si Rusia pe fondul crizei din Ucraina si Moscova critica atitudinea NATO, acuzand Alianta militara ca “provoaca o escalada a conflictului si se foloseste de criza pentru a strange randurile fata de o amenintare externa imaginara contra membrilor NATO”. Secretarul general …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *