Din iulie, noi reguli pentru asigurarile RCA: Sapte modificari de care trebuie sa afle soferii

Actualul cadru legal al asigurarilor RCA este reprezentat de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 54/2016, act normativ ce se aplica din luna septembrie a anului trecut si care a inlocuit, la momentul respectiv, o lege. Cu toate acestea, din 12 iulie 2017, asigurarile auto obligatorii vor fi reglementate din nou prin lege, dupa ce parlamentarii au decis o alta schimbare a cadrului legal al asigurarilor RCA.
Citeste si?Soferii ale caror masini sunt inmatriculate in Bulgaria ar putea avea surprize
Practic, Legea nr. 132/2017, ce va stabili noile reguli in materie de asigurari RCA, va intra in vigoare la 30 de zile de la aparitia in Monitorul Oficial, adica in data de 12 iulie 2017. Totodata, intrarea sa in vigoare va insemna si abrogarea OUG nr. 54/2016. Principalele modificari identificate de redactia noastra, ce se vor aplica in curand asigurarilor auto obligatorii, sunt detaliate in continuare.
1. Apare asiguratul cu risc ridicat.
Spre deosebire de legislatia aplicabila in prezent, se va introduce ideea de asigurat cu risc ridicat. Persoanele incadrate la aceasta categorie se vor putea adresa Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din Romania ca sa obtina o oferta de asigurare, iar aceasta entitate le va face o oferta si le va aloca unui asigurator RCA pentru incheierea contractului de asigurare.
2. La suspendarea contractului RCA vei ramane fara placutele de inmatriculare
Suspendarea la cerere a contractului de asigurare RCA va fi in continuare o posibilitate atunci cand este vorba de suspendarea dreptului de circulatie al vehiculului sau de imobilizarea acestuia. Totusi, proprietarii vor trebui sa depuna placutele cu numarul de inmatriculare la autoritatea emitenta, desi acum nu exista o asemenea obligatie.
3. Raspunsuri mai rapide la cererile de despagubire
Referitor la solutionarea cererilor de despagubire, Legea nr. 132/2017 va veni cu o schimbare semnificativa fata de regulile actuale. Concret, asiguratorii RCA vor trebui sa dea un raspuns ferm in 30 de zile de la data la care cererile de despagubire sunt inaintate de asigurati. In prezent, OUG nr. 54/2016 este un pic mai permisiva, fiind stabilit ca solutionarea se face in 30 de zile de la data inaintarii cererii, dar nu mai tarziu de trei luni de la data avizarii daunei.
4. Asiguratorii RCA te vor anunta ca expira contractul
O alta noutate in raport cu cadrul legal actual este introducerea obligatiei asiguratorilor RCA de a-si informa asiguratii atunci cand contractele sunt pe cale sa expire. Mai precis, proiectul de lege dispune ca “asiguratorii RCA si intermediarii de asigurari RCA au obligatia sa informeze asiguratii/contractantii cu privire la incetarea contractului RCA si la posibilitatea de reinnoire a acestuia, cu 30 de zile inainte de incetarea contractului RCA”.
5. Asigurarile false si piesele contrafacute, motive de pedepsire penala
Documentul care urmeaza sa se aplice de luna viitoare mai prevede si stabilirea unor infractiuni nereglementate actualmente de OUG nr. 54/2016. Astfel, este vorba de emiterea si comercializarea de contracte RCA false sau falsificate si de folosirea de piese contrafacute de catre service-urile auto, fapte pentru care se vor putea aplica pedepse penale.
6. Compensarea directa va deveni decontare directa
Compensarea directa, ce este prevazuta acum de Ordonanta RCA, va fi redenumita decontare directa. Decontarea directa va reprezenta un serviciu auxiliar de gestionare a daunelor, ce va fi ofertat obligatoriu de catre asiguratorii RCA, dar a carui achizitie va fi optionala pentru asigurati. In momentul de fata, compensarea directa este doar un mecanism facultativ de gestionare a daunelor.
7. Tariful de referinta …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *