Directorii SRI, SIE, SPP si STS vor putea avea un singur mandat ce nu poate depasi 4 ani – Proiect de lege

“SRI este condus de un director cu rang de ministru, numit de Camera Deputatilor si Senat, in sedinta comuna, la propunerea presedintelui Romaniei, pentru un singur mandat care nu poate depasi durata de patru ani, in urma audierii celui propus de catre comisia insarcinata sa exercite controlul parlamentar asupra activitatii SRI, care va prezenta un raport in fata celor doua camere ale Parlamentului. Eliberarea din functie a directorului SRI se face de Parlament, in sedinta comuna, la propunerea presedintelui Romaniei sau a cel putin o treime din numarul total al deputatilor ori al senatorilor. Directorul SRI are un prim-adjunct care este si inlocuitorul legal al acestuia, precum si 3 adjuncti”, se arata in proiect. Prim-adjunctul si adjunctii au rang de secretari de stat si sunt numiti de presedinte, la propunerea directorului SRI pentru un singur mandat care nu poate depasi durata de patru ani.
In expunerea de motive, Plesoianu arata ca “dincolo de cadrul institutional mai larg, este limpede ca una dintre principalele probleme in Romania post-revolutionara a constituit-o betia de putere in randul sefilor serviciilor secrete”.
“Oricat de bun ar fi cadrul legal se vor gasi mereu cai de ocolire (de tipul protocoalelor care adauga, ilegal, la lege), atata vreme cat in fruntea serviciilor de informatii raman prea multa vreme aceleasi persoane. Puterea indelungata corupe! Pe cale de consecinta, primul si cel mai important pas este acela al limitarii in timp a mandatului sefilor de servicii”, se mai arata in expunerea de motive a proiectului de lege.
Un alt proiect care apartine tot lui Liviu Plesoianu prevede ca directorul SIE este numit de Parlament, la propunerea presedintelui Romaniei, pentru un singur mandat care nu poate depasi durata de 4 ani. Tot un singur mandat de 4 ani ar urma sa aiba si …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *