Bashar al-Assad avertizeaza ca o actiune occidentala ar “destabiliza si mai mult” regiunea. Reactia Europei

“Orice actiune nu va duce decat la o destabilizare si mai mare a regiunii”, a avertizat Al-Assad, in timpul primirii la Damasc a lui Ali Akbar Velayati, consilierului ghidului suprem iranian Ali Khamenei, potrivit conturilor presedintiei siriene pe retelele sociale.
Un presupus atac chimic, comis sambata trecuta la Douma, ultimul bastion al rebelilor in Ghouta orientala, a fost atribuit regimului de catre echipele de salvare venite la fata locului, care invoca zeci de morti.
Regimul sirian si aliatii sai, Rusia si Iran, au negat orice fel de atac chimic la Douma, insa SUA au confirmat producerea unui astfel de incident, acuzand regimul si amenintand cu o riposta in Siria.
La intalnirea de la Damasc, Al-Assad si emisarul iranian au apreciat ca “amenintarile anumitor tari occidentale cu o agresiune impotriva Siriei se bazeaza pe minciunile pe care le-au creat ele insele, impreuna cu agentii lor, gruparile teroriste, dupa eliberarea Ghoutei orientale”, conform presedintiei siriene.
“Cu fiecare victorie obtinuta pe teren, unele state occidentale isi ridica vocea si actiunile se intensifica intr-o incercare de a schimba cursul evenimentelor… aceste voci si orice actiune posibila nu vor duce decat la o crestere a instabilitatii in regiune, amenintand pacea internationala si securitatea”, a afirmat presedintele sirian.
Dupa o ofensiva distrugatoare lansata la mijlocul lunii februarie de catre regimul sirian cu sprijinul Moscovei, gruparile rebele din Ghouta au acceptat acorduri de evacuare negociate cu Rusia si au parasit sectorul, aceasta reprezentand o noua victorie pentru regim in razboiul cu care se confrunta Siria din 2011.?
Macron: Franta are dovada ca regimul sirian a folosit arme chimice in orasul Douma
Franta are dovada ca guvernul sirian a folosit arme chimice saptamana trecuta in orasul controlat de rebeli Douma, langa Damasc, a dat asigurari joi presedintele francez Emmanuel Macron in timpul unui interviu televizat, relateaza AFP si dpa.
“Avem dovada ca saptamana trecuta….au fost folosite arme chimice, cel putin clor, si ca ele au fost folosite de regimul Bashar al-Assad”, a declarat seful statului francez la postul de televiziune TF1.
Totodata, Emanuel Macron a afirmat ca Franta va lua decizii “la momentul oportun”, in coordonare cu Statele Unite, cu privire la eventuale represalii la presupusul atac chimic lansat de regimul sirian.
“Vom lua decizii la momentul oportun, atunci cand vom considera ca cel mai util si cel mai eficient”, a declarat Macron, dupa ce marti a afirmat ca va face un anunt “in zilele urmatoare”.
Intrebat daca instalatiile de arme chimice din Siria ar putea fi tinta unor eventuale lovituri aeriene, Macron a raspuns: “Atunci vom decide si va trebui sa verificam toate informatiile”.
Berlinul se asteapta sa fie consultat inaintea unui atac in Siria, afirma ministrul de externe german
Germania se asteapta sa fie consultata inainte ca vreunul din aliatii occidentali sa intreprinda un atac impotriva fortelor presedintelui sirian Bashar al-Assad, a declarat joi ministrul german de externe Heiko Maas, explicand ca aliatii occidentali trebuie sa aiba o pozitie comuna in aceasta privinta, transmite Reuters.
“Este important, in acelasi timp, sa fie mentinuta presiunea asupra Rusiei”, le-a declarat Maas reporterilor la Dublin, dupa intalnirea cu omologul sau irlandez, Simon Coveney. “Daca vrem sa facem …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *