Doborarea zborului Malaysia Airlines. Rusia s-a opus prin veto crearii unui tribunal international

Rusia s-a opus prin veto proiectului de rezolutie al?Consiliului de Securitate al ONU care prevedea crearea unui tribunal international pentru a-i judeca pe cei suspectati de?doborarea zborului MH17 al companiei Malaysia Airlines, anul trecut, in estul Ucrainei, potrivit Mediafax.?
Unsprezece dintre cele 15 tari membre ale Consiliului au votat miercuri pentru proiectul de rezolutie initiat de Malaysia, Australia, Olanda, Belgia si Ucraina, iar trei s-au abtinut, si anume China, Angola si Venezuela. O rezolutie este adoptata cu cel putin noua voturi si fara ca Rusia, Statele Unite, China, Marea Britanie sau Franta sa i se opuna prin veto.
Citeste si:?Poveste de dragoste, franta de rachetele separatistilor prorusi
Zborul MH17 a fost doborat in iulie 2014, cu 298 de persoane la bord, dintre care aproximativ doua treimi erau olandezi. Avionul s-a prabusit intr-o zona din estul Ucrainei, aflata sub controlul separatistilor prorusi.
“Cei care se fac vinovati ar putea sa creada ca se pot ascunde, acum, in spatele votului de veto al Federatiei ruse. Nu li se va permite sa scape justitiei”, a declarat ministrul australian de Externe Julie Bishop in Consiliu. La bordul avionului se aflau 39 de australieni.
Ea a anuntat ca Australia, Olanda, Malaysia, Belgia si Ucraina cauta de-acum un mecanism alternativ de urmarire penala.
Ucraina si Occidentul ii acuza pe rebelii prorusi din estul Ucrainei ca au doborat avionul cu ajutorul unei rachete rusesti, de tip Buk. Insa Moscova a respins acuzatiile ca le-ar fi furnizat rebelilor sisteme antiaeriene de rachete de tip SA-11 Buk.
Ambasadoarea Statelor Unite la ONU Samantha Power a declarat in Consiliu ca “niciun vot de veto nu va sta in calea anchetarii si judecarii acestei crime odioase”.
“Eforturile de negare a justitiei nu vor face altceva decat sa sporeasca durerea familiilor victimelor, care au suferit deja mai mult decat poate intelege oricare dintre noi”, a adaugat ea. “Acesta este efectul votului de veto al Rusiei de astazi (miercuri)”, a denuntat Power.
Rusia a propus propriul proiect de rezolutie, rival, care indeamna ONU sa joace un rol mai important in ancheta cu privire la cauzele prabusirii avionului si in care cere sa se faca dreptate, dar fara sa prevada infiintarea unui tribunal in acest sens.
Ambasadorul rus la ONU Vitali Ciurkin a declarat ca este prematur sa se fie infiintat un tribunal international. El a adaugat ca rezolutia initiata de Malaysia si ceilalti a fost supusa la vot in pofida faptului …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *