Doua milioane de lei pentru un mega Big Brother

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Un cercetator ploiestean coordoneaza un proiect finantat de Ministerul Educatiei si Cercetarii pentru securizarea unei intregi comunitati.

Avand o experienta in cercetare de peste 20 de ani, inginerul Toader Melinte a castigat in acest an un concurs de proiecte finantat de Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEC) pentru un concept nou de securitate urbana. „Practic, fiecare institutie publica sau unitate economica va fi supravegheata non-stop. Informatiile vor fi preluate prin intermediul unor camere conectate la internet si transmise unui comandament astfel incat, in cazul unei spargeri, incendiu sau alt incident, fortele de interventie sa stie exact despre ce este vorba”, explica Toader Melinte, in varsta de 56 de ani. In acest proiect, cercetatorul colaboreaza cu reprezentanti ai Universitatii de Petrol si Gaze din Ploiesti si ai Universitatii din Craiova, precum si cu o firma specializata in telecomunicatii din Ploiesti. Desi nu exista inca o valoare estimativa a acestui mega Big Brother, inginerul Melinte nu crede ca investitia autoritatilor locale va fi foarte mare. „In principiu, pentru securizarea unei cladiri va fi nevoie doar de o retea senzori de efractie, fum, etc. si o camera conectata la internet. Noi ne ocupam acum de softul prin care informatiile sa ajunga din teritoriu pe monitorul central al comandamentului de interventie. Vorbim totusi de securitatea unei intregi comunitati”, spune Melinte. Ideea de a avea o monitorizare generala a orasului surade autoritatilor locale. „In principiu ideea este interesanta, insa depinde de costul unei asemenea investitii, mai ales ca implementarea unui astfel de proiect se va face pe bani publici”, sustine Alina Istratescu, purtatorul de cuvant al Primariei Ploiesti. Proiectul de securitate urbana a primit 96 de puncte din partea comisiei nationale de evaluare a proiectelor de cercetare si a atras astfel o finantare in valoare de doua milioane de lei de la bugetul MEC.

Card bancar cu amprenta digitala In paralel cu cele doua proiecte, Toader Melinte lucreaza la realizarea unui card bancar personalizat. Cardul inteligent va purta amprenta digitala a proprietarului si va putea fi folosit doar de catre acesta. „In momentul retragerii de numerar, intre bancomat si card va avea loc un schimb de informatii pe baza amprentei digitale a proprietarului. Practic, un astfel de card bancar va fi imposibil de falsificat”, crede cercetatorul. Insa, pentru a putea fi produs in serie, costurile acestor carduri personalizate ar trebui sa fie destul de mici, chiar daca banii celor care vor folosi viitorul instrument bancar ar fi mai in siguranta decat in prezent.

Marius NICA
Publicat in editia din data de: 11-10-2007
www.monitorulph.ro

spot_imgspot_img