Caietul de sarcini a fost „croit” de Primaria Ploiesti pe masura castigatorului / Licitatie cu dedicatie

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

O firma de asfaltare si reparatii drumuri din Adunatii Copaceni a castigat licitatia pentru reabilitarea termica a 89 de scoli din Ploiesti.

O firma de asfaltare reabiliteaza scoli

Efectele apropierii campaniei electorale incep sa se vada tot mai mult in actiunile edilului-sef al Ploiestiului, Emil Calota. Dupa ce a paralizat traficul din oras reparand tot atatea strazi cat a reparat in doua mandate, Calota a identificat un alt bazin electoral, cel al parintilor. Este probabil si motivul pentru care 89 de scoli din oras vor intra intr-un amplu program de reabilitare termica, program prevazut a se derula pe intreaga perioada a campaniei electorale din 2008. In acest context, Primaria Ploiesti a organizat o licitatie pentru modernizarea unitatilor de invatamant la care s-a prezentat o singura firma: Romstrade, al carei principal obiect de activitate il reprezinta reparatia si asfaltarea drumurilor, asa cum rezulta si de pe site-ul oficial al companiei, www.romstrade.ro. Miza afacerii este insa uriasa: 430 de miliarde de lei vechi, adica aproape 13 milioane de euro! De ce nimeni nu s-a inghesuit sa participe la o astfel de licitatie? Raspunsul este simplu: caietul de sarcini a fost conceput de conducerea primariei astfel incat doar firma Romstrade, cu sediul in Adunatii Copaceni, sa poata participa si, implicit, castiga marele cascaval.

Conditii imposibile in caietul de sarcini

Iata cateva exemple elocvente. In caietul de sarcini a existat urmatoarea conditie: valoarea cifrei medii anuale de afaceri pe ultimii trei ani a antreprenorului trebuie sa fie egala sau mai mare decat o valoare de 19 milioane de euro. Cat credeti ca a avut cifra de afaceri Romstrade in 2006? Ati ghicit: 20 de milioane de euro („Romstrade a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 20 de milioane de euro” – Cotidianul, 4 septembrie 2007). O alta cerinta minima: incheierea in ultimii trei ani a cel putin unui contract cu plata intarziata cu o valoare mai mare sau egala de 2,5 milioane de euro. Ce a facut Romstrade? Ati ghicit: „Romstrade este firma care va reface pista Aeroportului Baneasa contractand un credit de 18 milioane de euro” – cotidianul Atac, 1 iunie 2006. Ce firma se mai imprumuta pentru o autoritate publica in afara de Romstrade? Toti constructorii intrebati de Monitorul despre aceasta modalitate de finantare ne-au declarat ca in mediul de afaceri o astfel de practica este cel putin ciudata si aproape inutilizabila.

Oamenii de afaceri prahoveni, indignati de licitatie

In aceste conditii e limpede ca lumina zilei de ce nicio firma din Prahova, de exemplu, nu a participat la licitatie: caietul de sarcini a fost cu „dedicatie”. Adrian Moroianu, directorul firmei Calliope care a cumparat caietul de sarcini, dar a renuntat la licitatie, este de aceeasi parere. ” Caietul de sarcini a fost facut astfel incat nu stiu daca sunt trei sau patru firme din Romania care pot sa participe cu conditiile impuse de Primaria Ploiesti. Plata ulterioara e ciudata rau. Eu as fi putut sa ma duc la banca sa ma imprumut, dar cu toate astea nu am putut participa pentru ca ar fi fost pentru prima oara cand fac lucrari de genul asta. Eu am vrut sa intru la licitatie cu doi parteneri din judetul Prahova, dar, in momentul cand au vazut conditiile, au batut in retragere. Ca sa fiu clar: prin caietul de sarcini nu s-a permis accesul firmelor din Prahova „, a declarat cunoscutul om de afaceri ploiestean.

Reactii

Consilierii ploiesteni au pareri impartite despre modul in care a fost organizata licitatia. „Nu este treaba consilierilor sa afle aceste aspecte, ci a executivului”, ne-a declarat Augustin Mitu, consilier local PSD. Iulian Teodorescu, consilier local PNL, a spus sec: „Nu am stiut”. In schimb, Paul Palas, consilier local PD, a declarat: „Intreaga hotarare mi s-a parut anormala, pentru ca nu poti sa achizitionezi ceva si sa plateasca cei ce vin dupa tine”.

Marius NICA
Publicat in editia din data de: 11-10-2007

www.monitorulph.ro

spot_imgspot_img