Dragnea ii face lui Tudose guvern pentru sase luni. Ce trebuie sa faca Tudose pentru a supravietui la Palatul Victoria

Noul premier va supravietui la Palatul Victoria doar daca va indeplini obiectivele stabilite de Liviu Dragnea. Draftul noului executiv poarta amprenta sefului PSD.
Printre parlamentarii PSD, premierul desemnat Mihai Tudose si-a castigat deja porecla de “agatabilul”, din cauza problemelor cu plagiatul si a presupuselor relatii cu SRI. Potrivit unor surse din PSD, Tudose ar putea avea un mandat de doar sase luni, fiind vazut in partid ca fiind “intr-o perioada de proba”. Presedintele PSD, Liviu Dragnea, i-ar fi fixat lui Tudose cateva obiective majore, de care ar putea depinde supravietuirea noului premier la Palatul Victoria. Este vorba de modificarea Codului Penal in sensul introducerii unui prag pentru abuzul in serviciu, un sprijin guvernamental pentru legea salarizarii si infiintarea cat mai rapida a Fondului Suveran de Dezvoltare si Investitii (FSDI). Acest fond trebuia sa fie realizat chiar de Mihai Tudose, in calitate de ministru al Economiei, dar intarzierea a fost pasata de Dragnea fostului premier Sorin Grindeanu.
Componenta si structura noului Guvern au fost intoarse, ieri, pe toate partile in cadrul unor intalniri informale la varful PSD. Premierul desemnat, Mihai Tudose, a venit, ieri, la cabinetul liderului PSD, Liviu Dragnea, de la Camera Deputatilor. Tot in cursul zilei de ieri, Dragnea i-a convocat pe premierul Mihai Tudose si pe sefii de organizatii PSD la Vila Lac 1, pentru o discutie exploratorie privind structura Guvernului.
Nemultumiri in PSD
De remarcat ca, la un moment dat, Tudose a parasit intalnirea de la vila de protocol, lasandu-l pe Dragnea sa transeze problema cu baronii locali. Ulterior, Tudose a revenit la negocieri. Filialele din Moldova se considera nedreptatite de modul in care s-au impartit ministerele.
Mai mult, negocierile de ieri au relevat si faptul ca unii dintre baronii lui Liviu Dragnea stau la distanta de noul Guvern. Presedintele executiv al PSD, Niculae Badalau, care s-a abtinut la votul pentru propunerea lui Tudose care premier, ?a afirmat,ieri, ca are rezerve legate de “anvergura” premierului desemnat”de a conduce un guvern”. “Insa, ?cel mai competent premier pe care putea sa-l aiba Romania in acest moment era Liviu Dragnea si v-o spun cu toata sinceritatea”, a adaugat, imediat, ?Badalau. De altfel, Badalau a confirmat existenta unui mandat de doar sase luni pentru Guvernul Tudose. El a declarat ca si Cabinetul Tudose va fi evaluat peste sase luni (asa cum s-a intamplat cu Guvernul Grindeanu), explicand ca partidul nu va “tine” un guvern care sa nu duca la indeplinire programul de guvernare.
Cine sunt supravietuitorii
Liderii PSD au analizat o serie de modificari in structura si componenta Executivului. Astfel, ministerul Ministrul Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene se va scinda in Ministerul Dezvoltarii Regionale, unde va ramane ministru Sevil Shhaideh, si Ministerul Fondurilor Europene, care va fi condus de Rovana Plumb, aceasta devenind, astfel, ministru plin. In Guvernul Grindeanu Rovana Plumb are statutul de ministru delegat pentru Fonduri Europene.
Pe langa Shhaideh si Plumb si Lia Olguta Vasilescu va ramane la Ministerul Muncii. De asemenea, isi vor pastra portofoliile din Guvernul Grindeanu si Carmen Dan (Interne), Razvan Cuc ( Transporturi), Petre Daea (Agricultura) dar si Andreea Pastarnac (ministerul Romanior de Pretutindeni). ALDE ii va pastra pe Teodor Melescanu (Externe), Gratiela Gavrilescu (Mediu), Toma Petcu (Energie) si Viorel Ilie (Relatia cu Parlamentul).
Rotatia cadrelor in PSD
Ministerul Educatiei se va uni cu Ministerul Cercetarii si Inovarii, iar pentru conducerea noului minister au fost vehiculate mai multe nume:? Mihnea Costoiu si Nicolae Istudor (rector la ASE), Ecaterina Andronescu si Liviu Pop. Actualul ministru …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *