Dupa parlamentari, se pregatesc pensii speciale si pentru alesii locali. Zgonea: “Primarii merita un anumit respect”. Blaga: “PNL va vota impotriva”

de Stefan Pana Publicat la: 17.12.2015 11:55 Ultima actualizare: 17.12.2015 15:52

Pe modelul parlamentarilor, primarii, viceprimarii, sefii de consilii judetele, actuali sau fosti, vor primi si ei pensii speciale. Cel putin asta le pregatesc parlamentarii care vor, ca inainte de a pleca in vacanta de Craciun sa adopte o lege in acest sens. Initiativa apartine a 29 de senatori si deputati de la toate partidele. Daca liderul PNL, Vasile Blaga, a anuntat ca senatorii liberali nu vor vota proiectul inscris pe ordinea de zi pentru luni, de la PSD, Valeriu Zgonea sustine ca alesii locali merita “un anumit respect” din partea statului si, in absenta unor astfel de pensii, va fi greu sa aiba “o anumita integritate”.

“Administratia locala are nevoie de incredere. Un primar care semneaza sute de milioane de euro fonduri europene si are o salarizare de 2500-3000 de lei la un oras de categoria I sau la un municipiu resedinta de judet va fi foarte greu sa aiba o anumita integritate, o anumita decenta si responsabilitate”, a spus Zgonea.
Presedintele executiv al PSD a spus ca in Romania sunt primari care sunt in functie de 25 de ani, iar, potrivit actualei legi, s-ar regasi, la pensie, in situatia in care veniturile lor ar fi foarte mici, avand in vedere ca au activat doar in administratia locala.

“La indemnizatie nu primesti niciun spor. (…) Eu cred ca un primar merita din partea statului roman un anumit respect pe care trebuie sa-l dam. Nu stiu daca e cea mai buna solutie, dar este o dezbatere pe care trebuie sa o avem”, a mai spus Zgonea.
Blaga: PNL va vota impotriva
Liberalii vor vota impotriva initiativei, sustune Vasile Blaga. “PNL va vota cum a votat si la Legea pensiilor speciale pentru parlamentari: impotriva. Niciun PNL-ist nu va vota in Senat legea. Vom fi in Senat si vom vota impotriva”, a declarat copresedintele PNL.
Senatorii din comisiile de specialitate au dat, marti, un raport favorabil legii care prevede acordarea unor pensii speciale primarilor, viceprimarilor, presedintilor si vicepresedintilor de consilii judetene, de indemnizatia de varsta urmand sa beneficieze atat actualii, cat si fostii alesi locali.
“Primarii si viceprimarii, presedintii si vicepresedintii consiliilor judetene care indeplinesc conditiile varstei standard de pensionare, esalonate dupa caz, in anexele nr.5 si 6 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, sau ale varstei standard reduse in conformitate cu prevederile aceleiasi legi sau ale altor legi speciale, au dreptul la indemnizatie pentru limita de varsta”, arata proiectul de lege aprobat de senatorii din Comisia Juridica si Comisia de Administratie, din Senat.
Potrivit proiectului de lege, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *