Ecuador si Venezuela, gata de razboi cu Columbia

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Venezuela si Ecuadorul si-au masat ieri armatele la granitele cu Columbia si au rupt legaturile diplomatice cu Bogota, in cea mai grava criza politica din regiune din ultimii ani, informeaza Reuters si AFP.

Situatia extrem de volatila a fost generata de o operatiune a armatei columbiene, care sambata a intrat pe teritoriul Ecuadorului pentru a-l elimina pe Raul Reyes, numarul doi al Fortelor Armate Revolutionare din Columbia (FARC), gruparea marxista care controleaza circa 40% din teritoriul Columbiei. Ecuadorul a interpretat actiunea Columbiei drept „o violare a suveranitatii si integritatii” tarii, in timp ce presedintele venezuelean, Hugo Chavez, cel care a reusit sa elibereze pana acum sase ostatici in urma negocierilor directe cu FARC, a calificat operatiunea drept „o crima savarsita miseleste”.

Presedintele columbian, Alvaro Uribe, a sustinut ca operatiunea a fost absolut necesara dupa ce rebelii au atacat dinspre Ecuador, insa atat Chavez, cat si presedintele ecuadorian Rafael Correa sunt convinsi ca Uribe a mintit si ca atacul a avut loc in timp ce rebelii dormeau.

Drept urmare, Chavez a ordonat duminica inchiderea ambasadei tarii sale din Columbia si trimiterea a zece batalioane, adica circa 10.000 de soldati, la granita cu tara vecina. La scurt timp, Correa a anuntat si el expulzarea ambasadorului columbian din Quito si mobilizarea trupelor la frontiera cu Columbia. Drept raspuns, Bogota l-a acuzat pe Correa de legaturi ascunse cu FARC, gruparea etichetata drept grup terorist de Bogota, Washington si Uniunea Europeana.

Gruparea de gherila, fondata in urma cu aproape 45 de ani, pentru impunerea unui stat comunist in Columbia este cel mai puternic si mai bogat grup de rebeli din lume. In perioada recenta, cauza politica a FARC a trecut pe un plan secund, principalele activitati fiind cultivarea, producerea si traficul de droguri, extorcarea de bani si rapirile.

spot_imgspot_img