Efectele deciziei ASF de a cere falimentul Astra

Autoritatea de Supraveghere Financiara a decis sa ridice licenta Astra Asigurari si sa ceara falimentul firmei. Daca justitia va confirma cererea ASF si va decide falimentul, inchiderea celei mai mari companii romanesti de asigurare va genera un adevarat cutremur care se va resimti inclusiv in alte tari.
Milioane de oameni si sute de firme ar putea avea de suferit din cauza falimentului societatii Astra Asigurari, daca justitia va confirma cererea ASF si va decide aceasta masura extrema. Decizia de a a”nationaliza”, practic, firma care a condus ani la randul topul companiilor de asigurari loveste in plin peste 4 milioane de asigurati din tara si de peste hotare care vor astepta luni de zile pentru a fi despagubiti. Nu este insa nici pe departe singurul efect al deciziei ASF.
Cei care au votat pentru falimentul Astra iau practic sute de milioane de euro unor companii private, si chiar statului in conditiile in care despagubirile maxime sunt limitate la doar 450.000 de lei. In plus, vor fi platite dintr-un fond unde au cotizat absolut toate firmele de asigurare din tara. Contributia lor va creste si de zece ori dupa ce cele aproape 200 de milioane de euro existente acum in fond se vor fi evaporat. Implicit, va creste si pretul politelor de asigurare pe care firmele le vand, pentru ca nicio companie private nu traieste pentru a face pierderi.? Mai mult decat atat, exista sanse semnificative ca banii din Fond sa nu fie suficienti, context in care el va fi obligat sa se imprumute cu garantie de la stat. O gaura data, asadar, direct in bugetul statului.

Statul lasa statul fara bani

?ASF, in fond un organism al statului, a lasat fara cateva milioane de euro inclusiv o alta entitate controlata de stat. Este vorba despre Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale(CNADNR) care ar trebui sa primeasca de la Astra Asigurari aproximativ 21 de milioane de euro in urma unei decizii controversate , dar totusi valabile. Sansele companiei de a mai recupera ceva sunt aproape nule. De altfel, legea care reglementeaza activitatea Fondului de Garantare a Asiguratilor spune clar ca sumele maxime platite catre asigurati se vor rezuma la 450.000 de lei adica aproximativ 100.000 de euro.
Justitie ignorata. ASF calca totul in picioare
Nu doar CNADNR impreuna cu alte zeci de companii private care au de incasat sume importante vor fi afectate de limitarea despagubirilor. Vor avea de suferit si mii de familii care au obtinut sau sunt pe cale sa obtina in instanta despagubiri in urma accidentelor suferite de rude ale lor. Sumele acordate lor de instante, mai ales cand este vorba despre decese ale unor rude apropiate, ajung si 2 milioane de euro si depasesc, in orice caz, pragul celor 100.000 de euro.
Lovitura pentru intreaga piata a asigurarilor
?Absolut toate firmele de asigurare din Romania, chiar si cele mai importante rivale ale Astra, vor avea de suferit. Atat direct cat si indirect. In mod direct, ele vor plati sume semnificativ mai mari catre Fondul de Garantare a Asiguratilor care va fi practic golit dupa falimentul Astra. Contributia lor ar putea creste, conform legii, de la 1% la 10% din primele brute subscrise. Unul din zece lei incasati de firmele de asigurare va merge deci spre fond. Cum isi vor recupera banii? Binenteles, prin cresterea primelor de asigurare.
Mai mult decat atat, dimensiunea considerabila a companiei Astra ar face ca un eventual nou faliment de companie sa lase asiguratii fara niciun leu. Tot direct, mai multe societati de asigurare vor pierde milioane de euro pe care ii au de incasat de la Astra in numele asa numitelor regrese pentru CASCO si RCA. Ele vor trebui sa se inscrie la masa credala iar sansele ca ele sa mai recupereze ceva, avand in vedere ca vorbim despre creante negarantate. Indirect, societatile de asigurare vor fi afectate de caderea Astra. Noile reguli Solvency II iau in calcul inclusive riscul de piata si riscul reputational. Cum va catalogata piata din Romania in urma unui faliment? Evident, foarte riscanta. In aceste conditii, firmele de asigurare prezente aici vor avea nevoie de un capital mai mare pentru a respecta noile reglementari.
Pericol pe sosele
?Sunt sanse mici ca Fondul sa ajunga sa plateasca despagubiri in locul companiei. Ca urmare, daca maine un sofer cu RCA la Astra loveste un alt sofer, acesta din urma va astepta luni de zile pana sa ii fie reparata masina. Aceasta se intampla pentru ca teoretic, banii ar trebui sa fie platiti de Astra care insa nu mai are voie sa vanda polite si deci nu mai poate incasa.? Este foarte probabil ca societatea, mai mult ingropata decat ajutata de administrarea speciala a KPMG si de deciziile de limitare a activitatii, nu va avea bani sa plateasca. In aceste conditii, pagubitii vor trebui sa astepte intrarea Fondului. Intrarea Fondului se va petrece insa dupa cel putin 30 de zile de la declararea falimentului. Cum falimentul va fi cerut in instanta, procedura ar putea dura luni de zile. Intr-o situatie chiar mai grava sunt persoanele care au polite CASCO la Astra si care acum se afla cu masinile in service. Este foarte posibil ca ei sa nu isi mai poatea lua masina decat dupa multe luni de zile.?
Nu in ultimul rand vor avea de suferit si sute de mii de maghiari, sloveni, germani si, indirect italieni si spanioli. Astra are o prezenta importabta pe piata asigurarilor auto din Ungaria. Toti clientii ei de acolo vor fi afectati precum cei din Romania. Compania are o prezenta notabila si pe pietele din Slovenia si Germania, dar si in tari din America de Sud. Mai mult, o parte a clientilor Astra din zona auto conduc in tari ca Italia sau Spania, acolo unde provoaca accidente. Compania nu va mai putea achita despagubirile asa ca ele vor fi platite, conform legii, din banii stransi la Biroul Auto Roman.
Cererea ASF nu duce automat la falimentul ASTRA
La capatul a 18 luni in care societatea a fost condusa pe baza unui plan de redresare creionat de KPMG, societatea de consultanta selectata de ASF pentru derularea procesului de organizare.
Misu Negritoiu sef al ASF nu are nimic sa isi reproseze privind falimentul celui mai mare asigurator roman afirmand ca atunci cand a venit la sefia ASF Asigurare-Reasigurare Astra se afla deja in procedura de redresare. Desigur, nici KPMG societatea care a intocmit planul esuat de redresare nu consider ca ar avea vreo vina, isi merita plata primita de la stat si a avut ieri parte de multumirile sefului ASF. In viziunea lor, vina pentru starea societatii si pentru esecul demersului de majorare a capitalului ar apartine actualilor actionari care ar fi ridicat pretentii de pret nejustificate. Potrivit lui Misu Negritoiu, societatea avea la 30 iunie o marja de solvabilitate disponibila negativa de 871 milioane lei, un coeficient de lichiditate de 0,03% si un necesar de capital de circa 968 milioane de lei.
Pentru redresarea societatii, ASF si KPMG au impus un plan de majorare a capitalului social a”conditie indispensabila pentru refacerea situatiei financiarte si iesirea societatii din administrarea specialaa”.?
Dupa o prima etapa de majorare a capitalului social in februarie 2015, realizata cu o suma nesemnificativa de 65 milioane lei, ASF a aprobat prospectul unei a doua majorari , anume alti 425 milioane lei. Investitorii ar fi fost goniti de preturile mari cerute de actionarii romani pe pachetul detinuit de ei.
Negritoiu a refuzat sa explice ce inseamna “lacomia actionarilora”
ASF sustine ca KPMG ar fi purtat discutii privind majorarea de capital cu 30 de potentiali investitori strategici? insa s-a lovit de o atitudine necooperanta a actionarilor . Mai precis acestia ar fi dorit sa detina integral pachetul de actiuni Astra ceea ce ar fi presupus ca actionarii romani sa isi vanda integral participatiile. Practic un aport de capital de 425 milioane lei ar fi asigurat investitorilor o detinere de maxim 62% a actiunilor in conditiile in care investitorii si-ar fi dorit control absolut dat fiind a”reputatia vechilor actionaria”, spune ASF fara a detalia ce vrea sa spuna cu acest lucru dar …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *