El Pais: Europa risca sa se tranforme in primul camp de lupta cibernetica regional, insa reprezentantii din domeniul securitatii nu elaboreaza mijloace de aparare adecvate

?Tandemul franco-german se concentreaza pe dezvoltarea unui nou avion de vanatoare, iar Spania, pe achizitionarea de 60 de aparate americane de tip F-35, care costa 120 de milioane de euro pe unitate, insa principala amenintare la adresa europenilor, razboiul cibernetic, nu poate fi combatuta cu avioane, scrie cotidianul El Pais, citat de Agerpres.
Publicatia spaniola aminteste ca, in urma cu 10 ani, Estonia a fost victima primului atac cibernetic, iar in prezent atacuri cibernetice de anvergura mondiala au loc trimestrial. Si totusi, razboiul cibernetic nu este decat la inceput.
Astfel, El Pais avertizeaza ca Europa risca sa se tranforme in primul camp de lupta cibernetica regional, insa reprezentantii din domeniul securitatii nu elaboreaza mijloace de aparare adecvate – si de aici si succesul atacurilor – si nici nu-si informeaza cetatenii despre acest pericol. Dovada ca pericolul este foarte mare o reprezinta in prezent Ucraina unde, de patru ani de zile, hackeri sustinuti de puteri de stat – Occidentul da vina pe Rusia – provoaca deconectarea retelei electrice, sisteaza accesul la internet sau blocheaza pagini oficiale si retele de telefonie.
Atacuri mondiale recente cu virusul WannaCry si Petya sunt vazute drept teste inaintea unei ofensive la scara mare impotriva Occidentului. Analisti de la Cooperative Cyber Defence Centre of Excellence, apropiat NATO, se intreaba intr-un studiu recent daca Rusia pregateste atacuri cibernetice impotriva unor infrastructuri critice.
Grupuri ruse de spionaj cibernetic, precum Fancy Bear si Cozy Bear, au inregistrat “succese”?rasunatoare. In 2015, Franta a dat vina pe unul dintre aceste grupuri de atacul asupra postului TV5, a carei emisie a fost intrerupta doua zile la rand in timp ce pe site-ul sau piratat era afisat steagul gruparii teroriste Statul Islamic (SI). Recent, presedintele francez Emmanuel Macron a acuzat Moscova de atacuri cibernetice asupra campaniei sale electorale.
Riscul ca atacurile cibernetice din Ucraina sa treaca frontierele …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *