ELCEN a cerut Romgaz o pasuire pana pe 30 septembrie la plata gazelor

“ELCEN a cerut Romgaz o pasuire pana la 30 septembrie, cand ar urma sa primeasca o suma de bani de la Transelectrica drept bonusuri pentru cogenerarea de inalta eficienta. Suma nu este mare, dar ar acoperi o saptamana sau doua din necesarul de gaze”, au spus sursele.
La aceasta ora, la Ministerul Energiei are loc o sedinta de urgenta intre reprezentantii ministerului, cei ai ELCEN, RADET si Romgaz, pe tema alimentarii cu caldura si apa calda a Capitalei.
Aceasta dupa ce, luni seara, Romgaz a anuntat, intr-un comunicat de presa, ca opreste livrarile de gaze catre ELCEN din cauza datoriilor.
La randul sau, ELCEN va fi nevoit sa opreasca alimentarea cu agent termic in Capitala incepand de marti, daca Romgaz nu va mai furniza gaze catre producatorul de energie termica, au declarat, pentru AGERPRES, surse din cadrul ELCEN.
“Noi (ELCEN – n. r.) nu avem cu ce plati gazele de la Romgaz, nu mai avem bani. Daca Romgaz intrerupe livrarea de gaze, nu vom mai avea cu ce sa producem caldura si apa calda”, au spus sursele.
Potrivit comunicatului Romgaz, in cazul intrarii ELCEN in insolventa, Romgaz va inscrie creantele la masa credala, fiind unul dintre cei mai mari creditori ai companiei. Datoria actuala a ELCEN catre Romgaz se ridica la 319 milioane de lei.
“SNGN Romgaz SA urmareste cu preocupare desfasurarea evenimentelor care decurg din cererile de insolventa ale companiilor bucurestene RADET si ELCEN. In cazul intrarii in insolventa a ELCEN, Romgaz va inscrie creantele la masa credala, fiind unul dintre cei mai mari creditori ai companiei. Din 27 septembrie 2016, SNGN Romgaz SA este obligata sa intrerupa livrarile de gaze naturale catre ELCEN”, afirma Romgaz, intr-un comunicat remis Agerpres.
Romgaz a semnat in luna iulie 2016 doua contracte de furnizare gaze naturale catre ELCEN aflate in derulare pana la data de 30 septembrie 2017, in valoare cumulata de 935,5 milioane de lei. De asemenea, cele doua companii au convenit in luna august o reesalonare a datoriilor restante ale ELCEN catre Romgaz pentru o perioada de 36 de luni. Datoria actuala a ELCEN catre Romgaz este de 319 milioane lei.
“ELCEN ne-a comunicat ca nu-si mai poate onora obligatiile contractuale incepand cu data de 27 septembrie 2016. Clauzele contractuale in vigoare si experienta din trecut care a condus la sute de milioane de lei datorie au obligat conducerea Romgaz sa intrerupa furnizarea de gaze naturale incepand cu acesta data pana in momentul in care se vor identifica solutii si masuri care vor putea permite ELCEN sa actioneze in conformitate cu contractele semnate cu Romgaz”, se mentioneaza in comunicat.
Romgaz sustine ca, in calitatea sa de companie de interes national, cotata la bursa, are datoria de a proteja, in egala masura, interesele tuturor clientilor si pe cele ale actionarilor, in deplina respectare a legii si a angajamentelor contractuale.
“Recenta decizie care solicita intrarea in insolventa a ELCEN Bucuresti fara a informa in prealabil partenerii si neindeplinindu-se formalitatile prevazute in contractele incheiate obliga conducerea Romgaz sa actioneze in limitele mandatului acordat de Consiliul de Administratie si actionari, respectiv de a actiona in interesul companiei si a actionarilor sai si de a respecta in aceeasi masura toti consumatorii carora direct sau indirect le furnizeaza gaz in Romania. Situatia critica creata, fara a consulta partile implicate, necesita decizii de urgenta care trebuie luate de toate partile interesate si, din pacate, aceste decizii nu apartin in mod singular companiei Romgaz”, afirma societatea.
Romgaz precizeaza ca, tinand cont de situatia nou creata, sprijina orice initiativa a partilor interesate care sa conduca la identificarea unor solutii durabile pentru asigurarea continuitatii furnizarii gazelor naturale pe perioada iernii 2016 – 2017.
Citeste si Bucurestenii, IN PERICOL sa ramana fara apa calda si caldura! Romgaz intrerupe de marti livrarile de gaze naturale catre ELCEN …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *