Eliza Samara, din nou pe prima pagina a ITTF.

Openul Braziliei la Tenis de Masa a devenit, brusc, interesant, din doua motive. Primul tine de arbitraje, scandaloase la precedentul turneu profesionist, care acum vor fi la cel mai inalt nivel pentru ca toti “judecatorii” sunt oficiali ITTF. Al doilea, de prezenta Elizei Samara pe tabloul feminin, romanca fiind prezentata ca o veritabila regina si, de ce nu, imaginea turneului de la Santos. Din acest motiv, site-ul oficial al ITTF (Federatia Internationala de Tenis de Masa) i-a dedicat ieri un al doilea material amplu dupa cel premergator Campionatului Mondial de la Paris, Samara fiind “somata” sa castige primul turneu profesionist din cariera.
Fosta campioana europeana de junioare din 2007 a reusit anul trecut o performanta rerisima prin calificarea in finala Cupei Mondiale de simplu, unde a pierdut la chinezoaica Liu Shiwen, dar dupa acest rezultat remarcabil nu a urmat explozia asteptata de specialisti. N-a mai jucat decat o finala de simplu in turneele ITTF? si a pierdut neasteptat la Mondiale, fiind doar un adversar tenace impotriva “hoardelor de cotropitori” din Asia, fara insa a face pasul catre elita, dar Brazilia poate fi momentul ei.
Samara detine un record inca neegalat in tenisul de masa mondial, cu noua titluri in circuitul mondial de juniori, si un succes in turneul suprem al jucatorilor sub 18 ani, in 2005 la Santo Domingo. In turneele de seniori a fost o competitoare peste medie din 2004, de la debutul sau la Leipzig (la 15 ani!) cu trei finale disputate in 2010 (Budapesta – infrangere cu Tie Yana), 2012 (Poznan – infrangere cu numarul 1 mondial, Ding Ning) si in luna iulie a acestui an, la Las Vegas (infrangere surpriza cu japoneza Megumi Abe). Meciul cu Ning a fost unul dintre cele mai bune facute de o jucatoare fara sange asiatic in fata deja legendarei jucatoare, aceasta recunoscand la final ca s-a simtit usurata sa treaca peste “cel mai sever test recent”.
La Santos, Samara trebuie sa treaca peste esecul din Nevada si sa-si adjudece trofeul pentru a putea intra in grupul select al jucatoarelor cu victorii in circuitul ITTF. Pozitia 19 in clasamentul mondial o obliga, desi oboseala unui drum de 13 ore dar si faptul ca va trebui sa faca fata unei pleiade de jucatoare defensive (Eliza este o ofensiva) ar putea sa-i …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *