Erdogan schimba jocul turc in regiune

Dupa luni de ambiguitate, Turcia s-a angajat in lupta contra Statului Islamic si a acceptat deschiderea bazei aeriene de la Incirlik avioanelor coalitiei, cea mai mare turnura operata de liderul turc, Recep Tayyip Erdogan.
Lupta contra Statului Islamic a inregistrat o mare schimbare dupa ce Turcia a autorizat, joi 23 iulie, armata americana sa utilizeze bazele sale aeriene, situate in apropierea frontierei siriene, pentru lansarea loviturilor contra pozitiilor organizatiei teroriste SI in Siria.
Oficializat doua zile dupa o convorbire telefonica intre Barack Obama si omologul sau turc, Recep Tayyip Erdogan, dupa atentatul sangeros de la Suruc (32 morti, atribuit SI), acordul prevede utilizarea bazelor de la Incirlik si Diyarbakir de catre americani si participarea turcilor la bombardarea teritoriului sirian. Pana acum, Turcia, pilier al flancului sud-est al NATO si membra a coalitiei internationale anti-SI condusa de SUA, refuza sa participe la actiunile acesteia si era criticata ca interzice americanilor folosirea bazei de la Incirlik, situata nu departe de Adana, in sudul tarii. Recent fuse se autorizata folosirea dronelor dar nici un F-16 american nu putea decola, fara a mai vorbi de participarea turca la lovituri, care parea exclusa.
Situata in prima linie a conflictului sirian, incapabila sa controleze cei 900 km de frontiera cu Siria, Turcia s-a temut sa “se puna rau” cu organizatia radicala sunnita si a negociat abil in septembrie 2014, eliberarea ostaticilor de la consulatul din Mossul contra eliberarea numerosilor jihadisti detinuti in inchisorile turce. Iata ca dupa zece luni, pozitia Turciei s-a schimbat total, schimbare care intervine in timp ce guvernul, in ultimele luni, a intarit dispozitivul sau la frontiere, respingand recrutii “califatului” care erau obisnuiti sa treaca prin teritoriul turc pentru a ajunge in Siria. Criticat de aliatii occidentali pentru refuzul de a intra in lupta contra SI, presedintele turc, Recep Tayyip Erdogan formula pentru Washington doua conditii pentru participarea activa la frontul contra jihadistilor – ca inlaturarea presedintelui sirian, Bachar al-Assad sa fie printre obiectivele coalitiei asemenea celui? de lupta contra SI si crearea unei zone de excludere aeriana in nordul Siriei.
Nu au fost dezvaluite detaliile acordului americano-turc. A fost evocata crearea unei zone de securitate?? Laura Seal, purtator de cuvand al Pentagonului, confirma joi ca Washingtonul si Ankara au “decis intensificarea cooperarii contra SI” in timp ce responsabilii americani au precizat ca prefera sa lase Turcia sa se exprime pe acest subiect.
De ce s-a angajat Turcia contra SI
Comentatorii estimeaza ca ar fi vorba de calmarea aliatilor, in primul rand ?SUA. Administratia americana reprosa din ce in ce mai dur Ankarei absenta cooperarii si? critica laxismul in controlul celor 900 km de frontiera cu Siria, pe unde veneau arme si voluntari pentru grupurile jihadiste, intre care SI.
De asemenea, prin aceasta frontiera poroasa jihadistii exportau petrol si operele arheologice furate, alimentand sursele financiare de razboi. Dar, presedintele Erdogan s-a vazut silit sa admita esecul strategiei sale. Potrivit cotidianului Cumhurriyet, “Turcia trebuie sa isi revada politica siriana pentru ca a devenit o tinta pentru SI”. Erdogan a mizat pe o rasturnare rapida a lui Assad si a sustinut rebelii, inclusiv grupurile cele mai radicale dar acum se confrunta cu riscul crescand de metastazare a conflictului sirian si in interiorul Turciei.?Exemplu este atentatul de la Suruc din 20 iulie, atribuit SI, si apoi executarea a doi politisti, revendicata de gherila kurda a PKK, care acuza Ankara de complicitati cu Statul Islamic.
“Masacrul din Suruc demonstreaza ca exista riscul proiectarii taberei politice turce asupra terenului sirian, diferiti actori din jocul turc identificandu-se adesea cu o compasiune activa cu diferiti actori din insangeratul teatru sirian”, arata Jean-Francois Perouse, director al IFEA (Institul francez de studii anatoliene). Intre 3.000 si 5.000 tineri turci lupta in Siria alaturi de islamisti radicali, in primul rand in cadrul SI. Alte mii ii sustin in Turcia si numerosi kurzi sunt sensibili la sirenele jihadiste.
Turcia cunoaste ample tensiuni dupa atentatul-sinucigas din orasul frontalier Suruc, atacul fiind opera lui Seyh Abdurrahman Alagoz, tanar turc de 20 ani, care se alaturase SI dupa un sejur de sase luni in Siria. Este prima oara cand un atac de asemenea amploare este comis pe solul turc si acum, decisa sa lupte contra amenintarii jihadiste la frontiera sa, Ankara nu se mai multumeste cu operatiuni la sol si, de vineri, bombardeaza pozitiile jihadiste in Siria.
Joi, circa zece membri SI au incercat sa treaca ilegal frontiera langa Kilis si au deschis focul aupra unui post al armatei turce, ucigand …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *