Guvernul Ponta pregateste o gaura bugetara de 17 miliarde lei

Executivul nu renunta la modificarea Codului Fiscal, in ciuda atentionarilor venite din partea guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, privind cresterea deficitului bugetar.
Codul Fiscal si rectificarea bugetara sunt principalele subiecte pe care se va concentra atentia Guvernului Ponta in perioada urmatoare. In ambele cazuri, Executivul se arata generos cu banii de la buget si asta fara a renunta la promisiunea de a majora, de la 1 ianuarie 2016, salariile angajatilor la stat. Doar aplicarea Codului Fiscal va provoca un deficit bugetar de 2,3% din PIB, adica 17 miliarde de lei, a atras atentia Mugur Isarescu, care a caracterizat actul normativ drept “inaplicabila”.
Social-democratii nu sunt impresionati de cifre, fiind mai degraba interesati de apropierea anului electoral 2016. Mai ales ca nota de plata ar putea fi platita, din banii contribuabililor,? de viitorul Guvern, care s-ar putea instala la Palatul Victoria daca DNA ii va aduce noi acuzatii lui Victor Ponta. Pana acum, guvernantii s-au aratat discreti in privinta acoperirii deficitului, ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, rezumandu-se sa spuna ca Guvernul este obligat de legislatie sa elaboreze un plan de masuri, pe care sa il prezinte Parlamentului.
In privinta Codului Fiscal, premierul Victor Ponta a anuntat ca va fi discutat in sesiune extraordinara de catre Senat, probabil dupa 15 august, urmand ca ulterior sa fie discutat de Camera Deputatilor, for decizional. Ponta a explicat ca exista o majoritate pentru aprobarea proiectului pana la 1 septembrie.
El a atacat PNL, care initial a votat proiectul dar acum este impotriva, dupa ce saptamana trecuta, presedintele Klaus Iohannis a cerut Parlamentului reexaminarea Codului Fiscal.? “Evident ca noi vom vota “pentru” Codul Fiscal ca doar nu suntem total dusi cu capul sa fi votat acum trei saptamani “pentru” si dupa aia sa votam “contra”. Chiar suntem normali la cap si mai avem un pic de rusine macara”, a spus Ponta.
Avertismentul lui Isarescu
Interesant este ca, vorbind despre dezbateri in ambele Camere, premierul a renuntat, implicit, la angajarea raspunderii, care presupunea o sedinta reunita a Parlamentului. Dincolo de controversele de natura constitutionala, angajarea raspunderii ar fi permis PNL sa depuna o motiune de cenzura, situatie pe care Ponta are toate motivele sa o evite. Fata de luna iunie, cand Parlamentul a respins o motiune de cenzura, situatia lui Ponta s-a schimbat: nu mai este liderul PSD iar relatia cu vicepremierul Gabriel Oprea (UNPR) nu mai pare la fel de solida.
Entuziasmul premierului fata de perspectiva aprobarii Codului Fiscal nu a parut umbrit nici de calculele avansate de guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. Acesta a explicat ca impactul asupra PIB ar fi de 2,3% (peste 17 miliarde de lei) daca noul Cod Fiscal ar fi aprobat in forma actuala, fara a lua in considerare majorarea salariala din sectorul public, care ar mai adauga 1,3% la deficit.
“Codul Fiscal nu are nici un fel de problema, dar pachetul de reduceri de taxe si impozite este, din punct de vedere economic si financiar, inaplicabil, pentru ca nu poti sa pui in aplicare sase masuri de acest fel. Nu e doar discutia ca se vrea sau nu se vrea reducerea de TVA de la 24 la 19%, asta ar insemna un deficit de 8,9 miliarde lei. Acestui Cod Fiscal ii lipseste masura. Asa se conduce o economie de piata, trebuie masuraa”, a avertizat Isarescu. El a sugerat operarea unor modificari in cadrul dezbaterilor parlamentare. “Exista camp de negociere, de aceea cred ca trimiterea in Parlament, spre reexaminare a Codului Fiscal, este un lucru intelepta”, a spus Isarescu.
Demnitarii, bugetari privilegiati
Pe de alta parte, Victor Ponta a precizat ca in sedinta de guvern de maine se va lua o decizie politica privind salariile demnitarilor, odata cu discutiile privind rectificarea bugetara. Premierul a evitat sa spuna care va fi decizia, dar …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *