Esaloanele doi si trei ale puterii, macinate de coruptie

Dosarele premierului Ponta, primarului general Oprescu sau ale unor baroni locali capteaza intreaga atentie publica. Dar, flagelul coruptiei nu a atins doar prima linie a guvernarii sau a administratiilor locale, dupa cum arata anchetele DNA, care au inceput sa devoaleze tot mai mult din afacerile necurate ale celor numiti pe criterii politice.
Sub avalansa de dosare deschise pe numele unor “pesti maria” (ne amintim, expresia a fost lansata – si repetata ani la rand – de catre oficialii europeni care vorbeau despre lupta anticoruptie in Romania), aproape ca scapa neobservate informatiile despre “ispravilea” unor secretari de stat, sefi de directii si autoritati guvernamentale, unele cu rol important tocmai in buna gestionare a banului public.
Explicatia este usor de intuit. Cum ar putea, de pilda, atrage atentia publica cazul lui Romeo Nicolae, pana acum cateva zile sef la Antifrauda, cand ai un premier in functie urmarit penal si aproape de finalizarea anchetei? Sau cand DNA a ajuns la al treilea dosar penal pe numele ex-ministrului de Finante Darius Valcov, iar in conturile din strainatate ale primarului Radu Mazare inspectorii de integritate gasesc aproape 780.000 de euro?
Coruptia care macina esaloanele doi si trei ale administratiei publice merita insa si ea toata atentia, pentru ca este rezultatul unei practici pe cat de daunatoare, pe atat de greu de desfiintat: numirile in functie se fac prea putin spre deloc pe criterii de pregatire si integritate, si mai mult dupa culoarea politica si gradul de disponibilitate al respectivilor de a fi partasi ai grupului infractional.
“Romania liberaa” trece in revista cateva cazuri relevante in acest sens:
Romeo Florin Nicolae. Si-a prezentat saptamana trecuta demisia din conducerea ANAF (era vicepresedinte cu rang de subsecretar de stat) si de la sefia Directiei Generale Antifrauda Fiscala dupa ce DNA l-a acuzat de trafic de influenta si i-a interzis nu doar sa paraseasca tara, ci si sa desfasoare activitati ca functionar al ANAF. Motivatia poate fi gasita tocmai in faptele imputate acestuia: pe cand era consilier superior in ANAF, in 2010, ar fi promis reprezentantului unei firme, contra a 5.000 de euro, ca il va ajuta sa plateasca la bugetul de stat o suma de aproape 13 ori mai mica decat stabilisera inspectorii fiscali. Trebuie mentionat ca Nicolae a fost inscaunat la sefia Antifrauda de premierul Ponta in august 2013, fiind luat din functia de sef al Autoritatii Nationale a Vamilor.
Ovidiu Putura.?Fostul secretar de stat in Ministerul Justitiei si judecator a fost acuzat de dare de mita si trafic de influenta. Anchetatorii spun ca ar fi intervenit la o judecatoare pentru ca sotia sa sa beneficieze de o solutie favorabila intr-un dosar de revendicare, iar unui inculpat, de la care a primit 30.000 de euro, i-ar fi promis ca ii va obtine achitarea intr-un dosar penal. Pentru faptele comise in perioada 2013-2014, Putura a fost trimis in judecata pe 22 aprilie, la doar cateva luni de la inceperea urmaririi penale.
Nagy Peter Tamas. Fostul secretar de stat in Ministerul Agriculturii a fost trimis in judecata de procurorii DNA, in luna ianua?rie, tot pentru fapte comise in timpul functiei guvernamentale. Concret, impreuna cu Virgil Gaman, pe atunci secretar general al institutiei, Nagy ar fi pretins 40.000 de euro de la firma care organiza, pentru Ministerul Agriculturii, Targul Indagra, editia a 19-a. Acuzatiile formulate de DNA au fost de trafic de influenta, instigare la spalare de bani, instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata, luare de mita, participatie improprie la spalare de bani si fals in inscrisuri sub semnatura privata.
Serban Pop. Fostul sef al ANAF din perioada aprilie 2012-aprilie 2013 a fost arestat preventiv pe 2 septembrie, impreuna cu fostul procuror-sef al DIICOT Alina Bica. Acuzatia consta in primirea a aproximativ 230.000 de euro de la omul de afaceri Horia Simu pentru a interveni la conducereaDIICOT astfel incat sa fie solutionat favorabil dosarul in care acesta era urmarit penal. De mentionat ca Pop mai este trimis in judecata in dosarul “Santaj la Antenea” pentru fapte comise pe cand conducea ANAF.
Anne Rose Marie Juganaru. Membra a Consiliului National al PSD si fosta asistenta a lui Adrian Severin, aceasta a fost numita, in martie 2013, secretar de stat in Ministerul Mediului, desi din iulie 2012 era pusa sub acuzare in dosarul fostului europarlamentar social-democrat. Pe 16 iulie 2015, procurorii DNA au instiintat-o ca au extins urmarirea penala impotriva sa, pentru infractiunea de spalare de bani in forma continuata.? ?
41 de angajati de top ai Finantelor, prinsi de DNA in doar doi ani
Angajatii Ministerului Finantelor din directiile din teritoriu le-au dat de lucru, anul acesta, procurorilor anticoruptie. Treisprezece persoane, dintre care trei directori din Ploiesti, Mures si Satu Mare, trei inspectori de la Antifrauda din Bucuresti, Constanta si Suceava, trei inspectori fiscali din Ilfov si Maramures, un sef …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *