Esecul spionilor speciali.

Actuali si fosti responsabili americani ai CIA dezvaluie pentru Los Angeles Times ca intentiile agentiei ?americane de informatii de a obtine acoperiri oficiale pentru agentii sai in ambasade sau intreprinderi si alte obiective din strainatate pentru a aduna informatii privind terorismul si statele “in afara legiia” s-au dovedit a fi un “esec colosala”. Bugetul pentru Initiativa Desfasurarii Mondiale este, in prezent, taiat.
Dupa atentatele de la 11 septembrie 2001, stimulata de Congres, CIA s-a gra?bit sa-si amplaseze “ochii si urechilea” in locurile unde reteaua terorista Al Qaeda si alti adversari functionau sau recrutau adepti. Riscul era considerabil. Majoritatea agentilor CIA din strainatate treceau drept diplomati americani, dar multi nu beneficiau de acoperire oficiala, cunoscuti ca CNO, si treceau in general drept sefi de intreprinderi. In cadrul unui forum cu usile inchise pentru operatorii din strainatate, CNO au vorbit despre munca lor sub acoperire, sub falsa identitate, si despre masurile luate pentru a se proteja. Prea putin s-a vorbit despre culegerea de informatii. Contrar agentilor din ambasade, CNO nu au imunitate diplomatica si daca sunt capturati risca inchisoarea sau, chiar mai rau, moartea. CIA a investit cel putin 3 miliarde dolari in programul numit Initiativa de Desfasurare Mondiala si numarul spionilor special formati a crescut de la cateva zeci la mai multe sute. In total, serviciul clandestin este estimat a avea 5.000 de persoane.
12 ani dupa ce Agentia centrala americana de informatii a inceput efortul important pentru a obtine acoperire oficiala pentru agentii sai in ambasade, in universitati straine, in intreprinderi si alte amplasamente locale pentru a culege informatii referitoare la teroristi si statele considerate de SUA “in afara legiia”, acesta s-a dovedit o mare deceptie. “Multe intreprinderi, putin spionaja”, comenta ironic un ofiter superior al agentiei. Bugetul pentru acest program a fost taiat.
Cele mai ambitioase eforturi au vizat Iranul, fosti ofiteri CIA precizand ca au fost create societati-ecran si elaborate identitati false pentru agentii care incercau sa recruteze surse din interiorul retelelor iraniene de aprovizionare cu produse nucleare si cu rachete. Autoritatile de la Teheran au reusit sa demaste agenti americani care au fost transferati la sediul CIA din Virginia sau in alte posturi in SUA.
Potrivit lui Joseph Wippl, fost sef al diviziei pentru Europa, uneori CIA nu a trimis persoanele potrivite, dar liderii agentiei erau reticenti in a pune spionii speciali in posturi dificile. Un alt fost agent sustine ca “a existat o mare reticenta de a pune CNO in locuri cu adevarat periculoasea”.
Nereguli financiare
Un fost inalt responsabil al CIA releva ca programul a fost plin de nereguli financiare – unii CNO facturau agentia pentru cheltuieli nejustificate si fortau rambursarea banilor. CNO-ul cel mai cunoscut era Valerie Plame. La mijlocul anilor “90, aflata atunci la Bruxelles, ea trecea drept analist pentru energie la o intreprindere cu sediul in Boston, Brewster Jennings&Associates, despre care CIA a recunoscut mai tarziu ca era o societate de fatada. Plame si-a mentinut falsa identitate si …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *