Legea minelor, marti, pe masa deputatilor.

Legea minelor, care prevede ca in exploatarile din Romania nu pot fi folosite tehnologii care afecteaza mediu, se va aplica si proiectului Rosia Montana, a explicat seful Comisiei de Industrii, conform Mediafax. Legea va intra marti la votul final al Camerei Deputatilor, care este for decizional.?
Presedintele Comisiei de Industrii din Camera, Iulian Iancu, a facut aceste precizari dupa ce Legea minelor a fost adoptata de Comisiile reunite de Industrii si Administratie din Camera.
Iancu a precizat ca elementele de noutate absoluta prevazute de Legea minelor sunt cele legate de faptul ca nicio exploatare din Romania nu va putea sa inceapa fara ca inainte statul roman sa faca public acest lucru in toate etapele si fara ca sa se organizeze o licitatie in modul cel mai transparent cu putinta, impunand toate criteriile necesare, dupa ce a luat de la populatie toate observatiile privind exploatarea respectiva.
Iancu a spus ca statul e obligat, prin Legea minelor, sa strabata toate fazele privind protectia sitului arheologic, daca e cazul, protectia mediului. De asemenea, statul este obligat sa se asigure ca tehnologia despre care se vorbeste este una care nu afecteaza mediul, nu afecteaza populatia si nu pune in pericol viitorul unor comunitati sau viitorul unor regiuni intregi.
El a precizat ca Legea obliga autoritatile sa faca informari publice transparente, inclusiv online.
Intrebat ce se va intampla cu proiectul minier Rosia Montana, in conditiile prevederilor Legii minelor, Iancu a spus ca toate proictele de acest gen, care au generat foarte mare suspiciune, vor avea un foarte mare suport de protectie din partea populatiei.
“Populatia Romaniei a fost foarte ingrijorata de faptul ca o tehnologie anume ar putea sa fie promovata in ciuda opozitiei si rezervelor pe care le are populatia. De la aceasta lege, autoritatile romane, in mod special Ministerul Mediului, dar si Ministerul Culturii, Ministerul Dezvoltarii, sunt obligate sa tina seama de articolele din aceasta lege si sa nu treaca mai departe daca nu sunt prevazute aceste …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *