Euro va ajunge la 3,45 lei in iulie 2008

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Leul se va deprecia in urmatoarele 12 luni, sustin analistii bancari ING Bank, care prognozeaza o valoare de 3,45 lei/euro in 2008. Motivul ar fi incercarea bancii centrale de a tempera aprecierea monedei nationale in conditiile adincirii deficitului de cont curent si scaderii gradului de acoperire cu investitii straine. ?E de asteptat ca relaxarea politicii fiscale si politica irationala salariala si de pensii sa adinceasca si mai rau dezechilibrul extern. Drept rezultat, ne asteptam ca, la sfirsitul lui 2007, deficitul de cont curent sa creasca la 13,8% din Produsul Intern Brut (PIB) si sa fie acoperit in proportie de numai 50% de investitii straine directe?, se arata in studiul ING Bank Romania.

Deprecierea monedei nationale a inceput practic la finalul lunii iulie 2007. ?Consideram ca deprecierea monedei nationale a inceput la finalul acestei luni si va continua. In iulie 2008, personal, cred ca deprecierea monedei nationale va fi mult mai mare decit in raport. Eu vad euro la peste 3,5 lei?, sustine Florin Citu, director vinzari ING Bank.

Analistul Bogdan Baltazar are insa o alta parere. ?Leul nu se va deprecia, ba din contra, se va intari. Personal, vad in iulie anul viitor euro la 3 lei. Ipoteza ING Bank este o mizerie sinistra, data de interesele bancii?, declara Bogdan Baltazar.

Curios, dar cotatiile euro pentru lunile urmatoare au fost in crestere la sfirsitul saptaminii trecute. Investitorii in piata de la Sibiu cotau, vineri, 27 iulie, un euro la 3,22 lei pentru luna decembrie, cu trei bani peste nivelul de la inceputul saptaminii. Aceasta crestere este cauzata de faptul ca fondurile speculative aflate pe pietele valutare din Europa de Est au decis, la fel ca in alte perioade tensionate, sa isi inchida pozitiile si sa se indrepte catre plasamente considerate mai sigure.

Deprecierea monedei nationale in raport cu euro ii va afecta pe romanii care au luat credite in moneda europeana. Cum vineri, 27 iulie, BNR afisa un curs de 3,1580 lei, rezulta ca, potrivit specialistilor ING Bank, pina in iulie 2008 leul se va deprecia cu 9,24%. La un imprumut de 10.000 de euro, cele 9,24% fac 924 de euro in plus anual doar la principalul creditului. In cazul creditelor ipotecare in euro, daca prognoza ING Bank se va adeveri, situatia este mult mai proasta.

spot_imgspot_img