Inghetata cu arome: 1 din 2 inghetate cu arome contine caragenan; 4 din 5 inghetate cu arome contin acid citric; 1 din 7 inghetate cu arome contine extract de cosenila/specie de gandaci. Inghetata din fructe, mai bine zis cu cantitati infime de suc de fructe:
9 din 10 inghetate cu fructe/suc de fructe contine acid citric; 3 din 10 inghetate cu fructe/suc de fructe contin caragenan; 1 din 7 inghetate cu fructe/suc de fructe contin extract de cosenila.
Studiul privind calitatea sortimentelor de inghetata cu arome, precum si a celor cu fructe/suc de fructe face parte din Campania Nationala de Informare si Educare: „Sa invatam sa intelegem eticheta!”. Prin aceasta campanie, expertii Asociatiei Pro Consumatori (APC) isi propun sa-i invete pe consumatori sa inteleaga eticheta produselor alimentare astfel incat acestia sa faca achizitii in cunostinta de cauza. Totodata, Asociatia Pro Consumatori (APC) isi doreste sa promoveze un stil de viata sanatos si sa traga un semnal de alarma in privinta unor produse alimentare bogate in zahar si a unor aditivi alimentari care prezinta un risc ridicat asupra sanatatii consumatorilor.
Asociatia Pro Consumatori (APC) a achizitionat, in vederea realizarii unuistudiu privind calitatea inghetatei cu arome si a celei cu fructe/suc de fructe, 64 de sortimente de inghetata (39 inghetate cu arome si 25 inghetate cu fructe/suc de fructe), cu arome diferite (lime, capsune, pepene rosu, cocos, banana, tiramisu, ciocolata, fructe de padure, vanilie, rom, frisca, menta, cola, iaurt, kiwi si pepene galben) si cu continut de suc de fructe (lamaie, ananas, fructe de padure, capsune, visine, fructe tropicale, pepene rosu, pepene galben, ana-nas, cocos, cirese si mango). Au fost analizate sortimente de inghetata fabricate/distribuite de catre: Alpin 57 Lux (Sebes-Alba), Nestle Romania, Macromex (Bucuresti), Unilever Romania, Romania Hypermarche, Kubo Ice Cream Company (Piatra Neamt), Betty Ice (Suceava), Haagen Dazs (Germania), Maresi FoodBroker (Arad), Kaufland, Carrefour, G7 (Italia) si Corte Diletto Ltd (Bulgaria).
Studiul a fost realizat de catre o echipa de experti din cadrul APC, coordonata de conf. univ. dr. Costel Stanciu.
La realizarea studiului s-au avut in vedere urmatoarele obiective:
Imbunatatirea nivelului de informare al consumatorului de inghetata cu arome sau suc de fructe prin furnizarea de informatii rezultate in urma analizei acestor tipuri de produse.
Identificarea ingredientelor folosite la fabricarea acestui tip de produs in vederea prezentarii unor puncte de vedere privind calitatea acestora.
Identificarea aditivilor alimentari din produsele analizate si prezentarea posibilelor efecte ale acestora asupra sanatatii consumatorului de inghetata industriala.
Prezentarea unor sugestii?de consum
Imbunatatirea nivelului de informare al consumatorului de inghetata cu arome sau suc de fructe prin furnizarea de informatii rezultate in urma analizei acestor tipuri de produse.
La nivelul consumatorilor, trebuie sa existe o distinctie neta intre inghetata artizanala si inghetata industriala. Prima se face din materii prime proaspete, iar comparativ cu cea industriala prezinta urmatoarele caracteristici: este produsa de acelasi furnizor, prezinta un continut mai redus de grasimi (6…10% fata de 8…12% in cazul celei industriale), are mai putin aer in compozitie (max. 35%, adica mai putin de jumatate fata de cea industriala). Ingredientele specifice inghetatei artizanale sunt, in ordine: laptele (min. 60%), zaharurile (14-24%) si smantana (5…20%), eventual lapte praf – pentru echilibrarea continutului proteic si a structurii, oua, adaosuri diverse (cacao, seminte s.a.) cu rol important in asigurarea echilibrului lichid-solid.
Inghetata industriala este produsa cu multe luni inainte de consum si este preparata din lapte praf, concentrate si sucuri de fructe si numerosi aditivi. In timpul racirii se introduce in compozitie mult aer (pana la 100…130% din volumul propriu), conferindu-se astfel compozitiei moliciune si lejeritate. Pentru ca se distribuie la distante mari, este nevoie de lanturi frigorifice complexe si eficiente.
Analizand cele 25 de sortimente de inghetata cu fructe/suc de fructe din punctul de vedere al corelatiei dintre denumirea produsului si cantitatea ingredientului care apare in denumirea acestuia s-a constatat ca la inghetata cu fructe/suc de fructe cantitatea de suc din produsele analizate variaza, in medie, intre 0,11% si 9,6%.
In privinta principalilor nutrienti, pe baza declaratiei nutritionale, s-a constatat ca inghetatele analizate prezinta valori mari in ceea ce priveste:
– carbohidratii, care ating la unele produse nivelul de 38 grame din 100 grame produs, in timp ce zaharul adaugat atinge nivelul de 34,68 grame din 100 grame produs, respectiv de trei ori mai mult decat contin 100 ml de bautura racoritoare pe baza de cola.
– valoarea energetica in cazul sortimentelor de inghetata cu arome se situeaza intre 82 kcal si 268 kcal, in timp ce la sortimentele de inghetata cu suc de fructe, aceasta ia valori intre 85 kcal si 284 kcal.
Identificarea ingredientelor folosite la fabricarea acestui produs in vederea prezentarii unor puncte de vedere privind calitatea acestora.
Ce contine inghetata? Ingredientele regasite in compozitia inghetatelor analizate sunt urmatoarele: apa, lapte praf degresat (0,1% grasime) reconstituit, lapte condensat degresat, proteine din lapte, iaurt, zer pudra, proteine din zer, unt clarifiat, frisca, praf din galbenus de ou, grasime vegetala din nuca de cocos, ulei de cocos, ulei de palmier, ulei de rapita, fibre de Psyllium, fibre de inulina, pesmet din grau, sare iodata, extract de cafea, zahar, sirop de glucoza, sirop de zahar invertit, sirop de caramel, dextroza, lactoza, fructoza, lecitina din soia, amidon, gelatina de porc, preparate aromatizante, concentrate vegetale cu rol de colorare, sfecla rosie, curcumina, arome si pectine.
La ingredientele traditionale?s-au adaugat treptat: apa – nu doar in retetele de inghetate „usoarea”?(dietetice, economice; de altfel, chiar medicul antic Hipocrate recomanda pacientilor sai cure de gheata drept calmant), apoi o gama larga de aditivi (agenti de indulcire – zahar si sirop de porumb; lianti, emulgatori, stabilizatori, agenti de aromatizare si colorare, agenti de ingrosare si pentru textura – gelatina si carbo-xi-metilceluloza excretata fara mo-dificari, nefiind digerabila, dar in cantitate mare are efect laxativ). Leci-tina din galbenusul de ou este un emulgator natural, care disperseaza fin picaturile de grasime in apa, prevenind separarea grasimii de apa si imprimand netezime si cremozitate inghetatei.?
Identificarea aditivilor alimentari din produsele analizate si prezentarea posibilelor efecte ale acestora asupra sanatatii consumatorului de inghetata industriala
In cele 64 de sortimente de inghetata s-au identificat 31 aditivi alimentari. Dintre acestia, urmatorii sunt suspecti de aparitia unor probleme grave de sanatate:
E102, tartrazina, colorant sinte-tic. A fost interzis in SUA, Norvegia, Austria pentru ca a fost considerat raspunzator de agravarea astmului, de producerea de iritatii la nivelul pielii si de distrugerea ADN-ului.
E 120, carminul, este un colorant rosu stralucitor produs din insecte, cosenile, specie de gandac din Ame-rica de Sud, uscate si? zdrobite.?Carminul nu este recomandat in ali-mentatia copiilor pentru ca poate produce hiperactivitate si deficiente de concentrare. Poate produce astm, alergii si rinite.?
E122, azorubina, un colorant rosu toxic, folosit si in industria textila, ce poate produce astm sau hiperactivitate la copii. Poate produce reactii la persoanele care nu tolereaza aspirina. Este un aditiv interzis in Japonia, Suedia, SUA, Austria si Norvegia.
E131, albastru patent V, este un co-lorant albastru violet care poate provoca reactii alergice, dermatita, tulburari de respiratie si este po-tential cancerigen. A fost interzis in Australia, SUA si Norvegia.
E133, albastru briliant este un colorant albastru care poate provoca alergii la persoanele cu astm mo-derat.
E124, rosu ponceau, este un colorant sintetic care produce reactii alergice, fiind responsabil si pentru hiperactivitatea copiilor, agravarea astmului, considerat a fi cancerigen in multe tari. Produce afectiuni ale stomacului, ale vezicii urinare, ale maduvei osoase si ale colonului. Acest aditiv creste si aportul zilnic de plumb si aluminiu din organism. E124 este interzis in tari precum Norvegia, Finlanda si din anul 2000 este interzis si in SUA.
E330, acidul citric, agent de reglare a aciditatii. Cel mai bine documentat efect al acidului citric este distrugerea smaltului dentar, acesta favorizand aparitia cariilor dentare. Acidul citric nu este recomandat in alimentatia copiilor si nu trebuie consumate alimente ce contin acid citric de catre cei care au afectiuni cardiovasculare sau renale, afectiuni ale aparatului digestiv si diaree.
E407, caragenan, agent de ingrosare. Unele studii au aratat ca poate avea un efect toxic, putand provoca ulcer si cancer.?Este interzis in UE in laptele praf de inceput pentru copii, ca o masura de precautie.
Prezentarea unor sugestii?de consum
In privinta modului in care trebuie consumata, un singur producator, respectiv SC Betty Ice SRL din Suceava, ofera consumatorilor urmatoarea …





