EVOLUTIA stiintei: Mortii, inviati si la 24 de ore de la deces.

Cunostintele medicale actuale permit resuscitarea oamenilor care au decedat de aproape doua ore, dar medicii fie nu folosesc corect tehnicile de resuscitare, fie nu se adapteaza noilor studii din domeniu.
Comitetul National pentru Resuscitare (International Liaison Committee on Resuscitation – ILCOR) publica, la fiecare cinci ani, recomandari esentiale despre tehnicile de resuscitare. Doctorul Sam Parnia, medic la Terapie Intensiva si cercetator la Universitatea de Medicina Stony Brook din New York, sustine, intr-un interviu pentru Der Spiegel, ca multi pacienti aflati in moarte clinica ar putea fi salvati daca medicii ar folosi corect recomandarile ILCOR. Desi metodele si avantajele acestora sunt cunoscute in majoritatea centrelor medicale din lume, putini medici le aplica, pe de o parte pentru ca nu inteleg procedurile si importanta efectuarii corespunzatoare, dar si pentru ca nu s-au adaptat progreselor medicale si aplica cercetari din anii a??40, a??50 sau a??60, spune cercetatorul.
“O parte din problema o reprezinta faptul ca toti traim in trecut – pacienti, medici, asistente si legislatie”, explica medicul. Potrivit acestuia, studii recente demonteaza foarte multe dintre teoriile vechi, cea mai importanta teorie fiind despre daunele care pot aparea la nivel cerebral, la 3-5 minute dupa ce inima se opreste. “Durata optima in care se poate efectua resuscitarea este de 40 de minute, dar multi medici se opresc dupa 20 de minute deoarece considera ca fie va fi afectat creierul si daunele sunt ireversibile, fie este inutil. Daca tratamentul este aplicat corect, dureaza ore pana se degradeaza creierul”, adauga Sam Parnia.
Medicul sustine ca de la aparitia resuscitarii cardiopulmonare, in urma cu 50 de ani, protejarea creierului de daune ireversibile a devenit un criteriu important. Astfel, cercetarile au demonstrat ca momentul periculos pentru creier nu este in primele minute dupa deces, ci atunci cand se reporneste inima si sangele incepe din nou sa circule. In primele 72 de ore dupa resuscitare, creierul se poate inflama si desi are nevoie de nutrienti si oxigen, percepe aerul drept un compus toxic.
Medicamente impotriva degradarii celulelor
Sam Parnia afirma ca resuscitarea a ajuns sa fie un domeniu medical specific, precum cardiologia, dar inca nu este recunoscut ca un domeniu in sine. Medicul explica si care sunt etapele unei resucitari care sa nu afecteze capacitatile cerebrale ale pacientului. “Se incepe cu masaj cardiac, cat mai curand posibil, apoi se foloseste defibrilatorul, pentru ca un om nu poate face corect masajul cardiac mai mult de cateva minute. Totodata, pacientului i se face respiratie printr-un balon medical, dar nu mai mult de opt respiratii pe minut”, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *