Executivul s-a grabit sa prinda venirea studentilor. Noile taxe pe chirii, aprobate

Nu este clar de cand va intra in vigoare masura asumata de Guvern in negocierile cu FMI, odata cu publicarea in Monitorul Oficial sau de la 1 ianuarie 2014. In mod normal, orice modificare de fiscalitate trebuie anuntata cu cel putin 6 luni inainte de aplicarea efectiva.
Potrivit Mediafax, baza de calcul pentru contributiile de asigurari de sanatate aferente acestor venituri se stabileste la fel ca in cazul contributiilor pentru pensie (CAS), limitata la cinci salarii brute, deci taxele suplimenatre nu pot depasi 611 lei.
Pentru acest an, salariul mediu brut utilizat pentru fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat este de 2.223 lei, iar prin aplicarea cotei de 5,5% reprezentand contributiile de sanatate rezulta o suma maxima de 611 lei pe luna la nivelul a cinci salarii.
In actul normativ se spune ca neadoptarea masurii de cuprindere in baza de calcul a contributiei de sanatate a veniturilor din cedarea folosintei bunurilor ar conduce la reducerea finantarii sistemului public de sanatate si la nerespectarea angajamentelor asumate cu organismele internationale.
Premierul Victor Ponta a declarat la mijlocul lunii august ca singurele cresteri de taxe convenite cu FMI si CE in cadrul noului acord sunt majorarea accizelor la produsele de lux, pentru a compensa reducerea TVA la paine, si plata contributiei de asigurari sociale de sanatate la venituri obtinute din chirii de persoane fizice.
Anterior, presedintele Traian Basescu a criticat intentia Guvernului de a creste unele taxe sau de a impune noi taxe, cum ar fi in cazul chiriilor, in timp ce fondurile europene nu sunt utilizate, seful statului aratand ca majorarea taxelor in perioada de criza inseamna sa tragi o frana.
“Masura fiscala este o forma de crestere a cotei unice de impozitare”
Decizia Guvernului de a extinde la toate persoanele fizice plata contributiilor la asigurarile sociale de sanatate (CASS) de 5,5% pe chirii este o forma de crestere a cotei unice de impozitare si descurajeaza investitiile in constructii, au declarat intr-o pozitie comuna Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) si Fundatia Romanian Business Leaders (RBL).
Cele doua organizatii ale mediului de afaceri critica proiectul de ordonanta de urgenta initiat de Ministerul Finantelor Publice privind extinderea CASS la chirii si in cazul contribuabililor care deja platesc aceasta taxa din alte venituri, incepand cu anul 2014.
“Credem cu tarie ca masurile de crestere a fiscalitatii pentru veniturile din chirii si activitatile liberale nu fac decat sa descurajeze investitiile in constructii si spiritul antreprenorial al celor ce au decis sa urmeze calea unei activitati independente”, reclama AOAR si RBL.
De asemenea, organizatiile reproseaza MFP ca a initiat masura fiscala “fara consultarea contribuabililor, a mediului de afaceri sau a categoriilor direct afectate in legatura cu impactul real al masurii”.
Extinderea CASS ar urma sa aiba 4 efecte negative asupra economiei romanesti:
– Este echivalenta cu o marire artificiala si netransparenta a cotei unice
– Este, in fapt, o masura fiscala discriminatorie
– Nu va genera venituri pentru …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *