Filipine se separa militar si economic de SUA si se reimprieteneste cu China. SUA a anuntat ca va cere explicatii pentru aceasta decizie

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Presedintele filipinez Rodrigo Duterte a anuntat joi „separarea” de Statele Unite si realinierea tarii sale cu China, transmit agentiile internationale de presa. El a adaugat ca Filipinele si China au convenit sa isi rezolve prin negocieri disputa teritoriala privind Marea Chinei de Sud, transmite Agerpres.
Duterte a facut declaratiile respective la Beijing, unde a condus o delegatie de peste 200 de oameni de afaceri, pentru a deschide calea unei noi aliante, in locul celei tot mai deteriorate cu SUA, transmite Reuters. Ministrul filipinez al comertului, Ramon Lopez, a anuntat ca pe parcursul vizitei vor fi semnate acorduri in valoare de 13,5 miliarde de dolari.
„Imi anunt aici separarea de Statele Unite. Atat in termeni militari, poate nu si sociali, dar si in termeni economici. America a pierdut”, a afirmat el in aplauzele publicului, intr-un discurs tinut in prezenta vicepremierului chinez Zhang Gaoli.
„M-am realiniat la curentul dv. ideologic si poate voi merge si in Rusia, sa discut cu presedintele Putin si sa-i spun ca suntem trei contra restului lumii – China, Filipinele si Rusia. E singura cale”, a mai spus Duterte, care de la preluarea mandatului, pe 30 iunie, a facut in repetate randuri declaratii ostile Statelor Unite si jignitoare pentru presedintele Barack Obama.
La Washington, Departamentul de Stat a reactionat prin vocea purtatorului de cuvant John Kirby, care a anuntat ca „vom cere explicatii privind sensul exact al afirmatiilor presedintelui privind separarea de SUA”. Ocazia pentru lamuriri va fi vizita la Manila a lui Daniel Russel, diplomatul american cu …

spot_imgspot_img