Financial Times: Putin, marele propagandist al Rusiei
Dupa anexarea Crimeei, in martie, au fost adoptate masuri care simbolizeaza o renastere sovietica, scrie prestigioasa publicatie britanica intr-un material amplu, citand intre altele reintroducerea unor competitii sportive din perioada respectiva, crearea unui Consiliu pentru “dezvoltarea inovatiei industriei ruse” in care au fost numiti excusiv fosti ministri sovietici si introducerea de catre unii producatori alimentari a unor simboluri sovietice pe ambalaje – mizand pe convingerea consumatorilor ca fosta Uniune Sovietica era mai stricta in controalele asupra calitatii.
Unii observatori considera aceste masuri drept concesii simbolice fata de nostalgia publicului, care simte ca noii Rusii ii lipseste o identitate nationala puternica, insa schimbarile recente merg cu mult dincolo de nostalgie, nationalismul devenind o componenta puternica a unei renasteri sovietice, denuntata de critici ca prezentand “conotatii sinistre clare”.
“As spune ca, de mai multi ani, am observat ceea ce se poate numi o nazificare a elitei”, declarata pentru FT Igor Iakovenko, un fost conducator al Asociatiei Ruse a Jurnalistilor, referindu-se la instalarea unor persoane loiale lui Putin in posturi-cheie la nivel academic si in mass-media. Insa sustinatorii presedintelui resping trimiterile la fascism si subliniaza ca acuzatiile privind subminarea democratiei sunt exagerari, invocand castigarea de catre opozitie a alegerilor de la Novosibirsk si continuarea unei “liberalizari a sistemului politic”.
Insa unii sustinatori ai lui Putin sunt de acord ca presedintele isi consolideaza acapararea asupra puterii. “Este convins ca Occidentul se va purta in Rusia ca in Ucraina si ca vor incerca sa-l detroneze”, declara Serghei Markov, un consilier politic apropiat Kremlinului.
Presedintele rus intentioneaza sa rescrie programa scolara pentru istorie, scrie FT, citand in acest sens cazul unui profesor de istorie, Igor Dolutki, care obisnuieste sa conteste versiunile oficiale si tabuurile politice, motiv pentru care si-a pierdut in mai multe randuri postul, in cei 35 de ani de cariera la Moscova. Din 2013, exista initiativa inlocuirii unui evantai larg de manuale cu doua sau trei manuale care urmeaza un concept unificat.
Intre “detaliile” care aproape sigur nu vor mai aparea in noile manuale de istorie se afla atrocitati comise de catre Armata Rosie in Europa de Est, intrebari despre modul in care Rusia a obtinut unele teritorii noi si o istorie detaliata a Ucrainei altfel decat in cadrul Rusiei. “Ideea principala este ca elevii nu trebuie sa puna la indoiala faptul ca tara noastra are intotdeauna dreptate”, declara pentru FT Nikita Petrov, un istoric de la Memorial, un ONG specializat in represiunea din perioada sovietica
Guvernul rus nu este pregatit sa se opreasca doar la manualele de istorie, continua publicatia britanica, citand declaratia unui membru al Partidului Rusia Unita, la putere, care a apreciat saptamana aceasta ca este necesar un concept unificat, similar celui adoptat pentru programa scoalara la istorie, si pentru literatura si gramatica.
Guvernul lucreaza, de asemenea, la un set de “directive in politica culturala”, un proiect care face intelighentia liberala din Rusia sa …