Firmele au sanse sa scape de amenzile uriase pentru lipsa caselor de marcat. Ce solutie pregateste Guvernul

Aproximativ 27.000 de firme mari si mijlocii trebuie sa aiba astfel de echipamente functionale de la 1 iunie, printre acestea fiind, de exemplu, marile lanturi de retail sau de benzinarii. Chiar daca acestea vor reusi sa le cumpere, nu vor avea timp sa le puna si in functiune, proces de asemenea destul de complex.?
In total, aproximativ 800.000 de case de marcat cu jurnal electronic vor trebui schimbate, majoritatea covarsitoare, insa, pana la 1 august, intrucat companiile care au ca termen 1 iunie utilizeaza preponderent imprimante fiscale. Efortul pentru instalarea a 800.000 de case de marcat intr-un termen scurt este imens, inclusiv ca personal, astfel ca Ministerul Finantelor si ANAF ar trebui sa urmareasca atent cum decurge procesul si sa intervina unde este necesar pentru ca lucrurile sa se desfasoare optim. Prin amanarea doar a datei de la care vor fi aplicate amenzi, autoritatile vor sa evite o noua prorogare, a cincea incepand din 2015, a termenelor de la care casele de marcat devin obligatorii, 1 iunie pentru companii mari si mijlocii si 1 august pentru cele mici.
Finantele se tem ca o noua amanare ar induce firmelor ideea ca nu trebuie sa se grabeasca la cumpararea aparatelor, dar nu doresc nici sa le amendeze, intrucat punerea in vanzare a noilor case a fost intarziata, iar firmele care trebuie sa cumpere echipamentele nu au de unde sa le procure efectiv, cu numai cateva saptamani inaintea datei limita.
“O solutie care sa dea un ragaz firmelor sa se conformeze este necesara, deoarece acestea nu sunt vinovate ca pana in prezent nu a fost autorizata nicio firma sa vanda aparate de marcat fiscale conform noilor cerinte. Orice varianta vor alege cei de la Finante pentru a acorda acest ragaz, chiar si una de compromis in care nu sanctioneaza incalcarea unei legi in vigoare, este mai buna decat sa inceapa sa aplice amenzi de la 1 iunie unor firme care nu au avut de unde sa cumpere case de marcat cu jurnal electronic sau noile imprimante fiscale”, a declarat pentru Profit.ro consultantul fiscal Cornel Grama.
Amenzile pentru firmele care nu respecta aceasta obligatie, conform legislatiei in vigoare, sunt cuprinse intre 10.000 de lei si 20.000 de lei. La amenda se adauga si suspendarea activitatii operatorului economic la unitatea de vanzare pana la dotarea cu aparat de marcat electronic fiscal si prezentarea dovezii de plata a amenzii sau a jumatate din cuantumul acesteia, dupa caz, precum si confiscarea sumelor pentru care nu au fost emise documente justificative.
Primul val, cel care trebuie sa aiba noile echipamente fiscale operationale de la 1 iunie, va include 3.000 de mari contribuabili si in jur de 24.000 (conform celor mai recente date disponibile) de contribuabili …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *