Klaus Iohannis, la Sofia: “N-a fost nici razboi, n-a fost nici pace intre Palate. Nu stau sa asist pana cand dam cu oistea-n gard”

Presedintele Klaus Iohannis a afirmat, joi, ca, in chestiunea politicii externe, colaborarea Guvernului cu Presedintia “nu este optionala, este obligatorie”.?”In chestiunea politicii externe, colaborarea nu este optionala, este obligatorie, nu exista sau cel putin nu ar trebui sa existe abordari diferite”, a declarat Iohannis la Sofia, unde participa la reuniunea informala a Consiliului European si la Summitul UE – Balcanii de Vest.
Potrivit sefului statului, Romania va fi puternica doar daca va vorbi “pe o singura voce” in chestiunile externe.
Presedintele Klaus Iohannis i-a reprosat premierului Viorica Dancila ca s-a dus in Israel fara a se consulta nici cu presedintele, nici cu specialisti.
El a explicat ca pe subiectul ambasadei nu intram intr-o logica de adversitate cu Statele Unite. “Imi displace profund ca sunt persoane in Romania care incearca sa induca ideea ca trebuie sa alegem intre SUA si UE”, a mentionat presedintele.
?
Klaus Iohannis a spus, pe de alta parte, ca nu s-a pus problema ca liderii europeni reuniti miercuri si joi la Sofia sa adopte o declaratie referitoare la Ierusalim. El a spus ca subiectul nu a fost abordat miercuri seara nici macar in discutiile particulare.
“O sa evaluez aceasta chestiune, dar sa mai citeasca un pic legea si sa se informeze de la sursa primara”, a spus presedintele raspunzand intrebarilor jurnalistilor in legatura cu reprosurile facute de Liviu Dragnea ca seful statului nu se consulta si nu informeaza Guvernul si Parlamentul dupa ce participa la reuniuni externe.
“N-a fost nici razboi, n-a fost nici pace” intre Palate, a mai spus presedintele. “A veghea nu este o stare pasiva. Nu stau sa asist pana dam cu oistea in gard. Daca vad ca lucrurile merg prost, cred ca este obligatia mea sa atrag atentia, sa convoc la discutii. A, ca celor de la PSD nu le place sa le arate cineva oglinda, atunci sa lucreze mai cu spor, mai bine”, a adaugat Klaus Iohannis.
?
Iohannis, despre decizia Autoritatii Palestiniene de a-l rechema pentru consultari pe ambasadorul din Romania
Presedintele Klaus Iohannis a declarat, referitor la decizia Autoritatii Palestiniene de a-l rechema pentru consultari pe ambasadorul din Romania, in urma participarii tarii noastre la ceremoniile organizate inaintea mutarii ambasadei SUA la Ierusalim, ca lucrurile “Se vor rezolva de la sine. Nu trebuie sa exageram nici unii, nici altii”.
Intrebat daca la reuniunea liderilor europeni s-a discutat despre mutarea ambasadelor din Israel la Ierusalim, presedintele a raspuns: “Aceasta chestiune nu a fost discutata. Nu a fost pe ordinea de zi a intalnirii informale si nu au fost nici macar discutii in particular pe aceasta tema”
“Vom merge pe linia renegocierii. Se va cauta o solutie, dar toate acestea fara a se face vreo presiune. Vrem sa negociem astfel incat toate partile sa fie multumite”.
Intrebat despre relatia cu Guvernul, presedintele a afirmat: “Stiti bine ca am avut o discutie, am discutat pe aceste teme si concluziile au fost postate in comunicatele scrise”.
Presedintele a mai spus ca la reuniunea informala a Consiliului European nu s-a pus problema adoptarii unei noi rezolutii pe tema ambasadelor din Israel. “Cred ca noi avem o rezolutie care este destul de clara. Cu totii am regretat ca la …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *