FMI trage un semnal de alarma. “Criza se poate extinde, toate tarile au nevoie de prudenta”

Sefa FMI, Christine Lagarde

Turbulentele din Asia ar putea sa se extinda, spune directorul FMI,?Christine Lagarde, care insista asupra necesitatii ca fiecare tara sa adopte o politica bugetara si monetara prudenta pentru a fi in masura sa absoarba eventualele socuri.

Volatilitatea inregistrata in ultimele zile pe pietele financiare mondiale arata cat de rapid se pot extinde ingrijorarile de la o economie la alta, a declarat miercuri directorul general al Fondului Monetar International (FMI), Christine Lagarde, transmite Reuters.
“Ceea ce s-a demonstrat in ultimele saptamani este cat de important este locul ocupat de Asia in economia globala si cat de mult turbulentele de pe o piata asiatica se pot propaga in restul lumii”, a declarat Christine Lagarde intr-o conferinta organizata in capitala Indoneziei, Jakarta.
Pietele bursiere si monedele multor economii emergente au inregistrat evolutii volatile dupa decizia de luna trecuta a autoritatilor chineze de a devaloriza yuanul.
Directorul FMI a apreciat ca economia mondiala se confrunta simultan cu o reechilibrare a economiei chineze, o incetinire a cresterii economiei japoneze, o scadere a preturilor la materii prime si cu incertitudinile referitoare la data la care Rezerva Federala americana va majora dobanda de baza.
In acest context incert, directorul FMI a insistat asupra necesitatii ca fiecare tara sa adopte o politica bugetara si monetara prudenta pentru a fi in masura sa absoarba eventualele socuri.
“Autoritatile si organismele de supervizare trebuie sa ramana vigilente, in special cand au de a face cu produse financiare noi si inovative”, a spus Christine Lagarde.
Marti, Christine Lagarde a declarat ca in acest an cresterea economiei mondiale este posibil sa fie mai slaba decat se preconiza anterior. Aceasta dupa ce, in urma cu doua luni, FMI a revizuit in scadere la 3,3% prognoza privind avansul economiei mondiale in acest an, de la 3,4% anul trecut.
In cazul Romaniei, Fondul Monetar International mizeaza pe o crestere de 2,7% in acest an, urmata de un avans de 2,9% anul viitor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *