FMI: Redresarea economica va incetini in Europa Emergenta in 2014, iar Ucraina este un risc

“In pofida efectului pozitiv al revenirii economice din Europa dezvoltata, redresarea din tarile emergente va incetini usor”, se arata in raport.
FMI include in categoria Europa Emergenta sapte tari membre ale Uniunii Europene, respectiv Polonia, Romania, Ungaria, Bulgaria, Lituania, Letonia si Croatia, precum si doua state din afara UE, si anume Turcia si Serbia.Alte tari din regiune, respectiv Slovacia, Slovenia si Estonia, membre ale zonei euro, si Republica Ceha sunt incluse in categoria statelor avansate.
Fondul anticipeaza pentru Europa Emergenta o crestere economica de 2,4% in acest an si de 2,0% in 2015, dupa un avans de 2,8% in 2013.
In octombrie anul trecut, FMI prognoza o crestere de 2,75% in 2014.
“Fragilitatea zonei euro, unele politici nationale de austeritate bugetara, instabilitatea crescuta de pe pietele financiare si tensiunile geopolitice sporite generate de situatia din Ucraina reprezinta riscuri importante”, a explicat FMI.
Incetinirea cresterii in Europa Emergenta este provocata de Turcia, cea mai mare economie din regiune, al carei avans se va reduce in acest an la 2,3%, de la 4,3% in 2013, a aratat Fondul.Pentru Romania, FMI estimeaza pentru acest an o crestere de 2,2%, iar pentru anul urmator 2,5%. In 2013, PIB-ul Romaniei a crescut cu 3,5%.
Romania are in derulare un acord in valoare de 4 miliarde de euro cu FMI si Uniunea Europeana, din care nu intentioneaza sa acceseze fonduri. Scopul acordului este a a proteja economia romaneasca de eventuale socuri pe pietele financiare si de a ajuta la reducerea costurilor de finantare.Lituania va inregistra cea mai puternica crestere economica din regiune atat in acest an, de 3,3%, cat si anul urmator, de 3,5%, noteaza FMI.
Economia Poloniei va consemna o evolutie mai buna decat cea a Romaniei in ambii ani analizati de raportul FMI, cu un avans al PIB de 3,1% anul acesta si 3,3% anul urmator.Ungaria si Bulgaria vor avea rate mai lente comparativ cu Romania. Astfel, economia Ungariei ar urma sa incetineasca anul urmator la plus …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *