Fost director al CNAS: Softul pentru reteta electronica este functional, dar nu stiu sa-l …

Softul pentru reteta electronica este functional inca de saptamana trecuta, fiind facute demonstratii in acest sens, insa reprezentantii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nu stiu sa-l foloseasca si sa dea acces medicilor de familie in sistem, afirma fostul director al CNAS, dr. Dorin Ionescu, citat de Mediafax.
“Retea electronica este functionala de saptamana trecuta. Am dovedit acest lucru prin simularile facute intr-o conferinta. Problema este a CNAS, care nu stie sa foloseasca softurile”, a declarat Ionescu.
Potrivit lui Ionescu, medicii de familie ar fi putut accesa softul de vineri, daca reprezentantii CNAS le-ar fi permis accesul la acesta.
“CNAS trebuia sa dea acces medicilor de familie la soft. Dar, daca nu au facut-o, nu inseamna ca soft-ul nu este functional, ci ca sunt oameni care nu stiu sa-l foloseasca”, a mai spus Ionescu.
Presedintele Asociatiei Medicilor de Familie, dr. Rodica Tanasescu, spune ca, vineri, nu erau facute modificarile la soft necesare pentru ca medicii sa poata utiliza aplicatia de eliberare e retetei electronice.
“Nu ne dorim sa facem un lucru in graba, numai asa, ca sa bifam ca l-am facut. Ne dorim ca atunci cand sistemul va intra in functiune, totul sa mearga bine. Pana acum, nu au fost facute modificarile la soft. Avem mari emotii cu Sistemul Informatic Unic Integrat”, a mai spus Tanasescu.
Sistemul electronic de prescriere a medicamentelor ar fi trebuit sa intre in functiune, cu titlu experimental, vineri, 1 iunie, noile retete urmand sa fie eliberate, timp de cateva luni, in paralel cu cele clasice si sa devina obligatorii din iulie, potrivit Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS).
Potrivit reprezentantilor SIVECO, sistemul CNAS pentru reteta electronica a fost testat pentru 10.000 de conectari pe secunda, ceea ce inseamna, teoretic, 1,5 milioane de retete pe zi, in conditiile in care, potrivit datelor din SIUI, in Romania se elibereaza, lunar, 3-3,5 milioane de retete.
Dragos Dobran, director al departametului e-Health Siveco, a mai precizat, in 25 mai, ca au fost finalizate ultimele teste privind implementarea retetei electronice.
Fostul director general al CNAS, Dorin Ionescu, a atras atentia, tot in 25 mai, ca reteta electronica, al carei moment T zero este considerata data de 1 iulie, va intra in functiune cu handicapul lipsei informatiilor despre medicamente, Agentia Nationala a Medicamentului (ANM) nefiind capabila sa ofere datele cerute in format electronic inteligent, potrivit Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS).
“Va incepe cu un handicap, acela al lipsei informatiilor despre medicamente. Agentia Nationala a Medicamentului nu a fost, in acest moment, capabila sa ne ofere in format electronic inteligent, aceste informatii simple. Pdf-urile pe care le au sunt inutilizabile pentru un soft de o asemenea natura. O informatie tip poza nu poate fi interpretata”, a declarat Ionescu.
Potrivit Societatii Nationale de Medicina Familiei (SNMF), peste o treime dintre cei 12.000 de medici de …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *