Ponta: Problema Romaniei nu este reducerea fondurilor UE, ci absorbtia, unde suntem pe ultimul loc

de Alexandru Moise Postat la: 01.06.2012 17:12 Ultima actualizare: 01.06.2012 17:13

MEDIAFAX FOTO/ Alexandru HOJDA
Romania va primi din partea Uniunii Europene sume importante pentru politica agricola comuna, in perioada 2014-2020, dar problema autoritatilor de la Bucuresti este lipsa de capacitate in a absorbi fonduri, a declarat premierul Victor Ponta, la finalul reuniunii de la Bucuresti a liderilor europeni.”Din primele propuneri si discutii in cadrul Comisiei Europene – evident nu sunt deloc finale aceste date si nu sunt finalizate decat prin decizia Consiliului European – Romania va primi pe politica agricola comuna o suma chiar mai mare la plati directe. In zona fondurilor de coeziune, exact aceasta este batalia pe care cele 15 state o dau in perioada urmatoare, iar batalia pentru care s-au adunat aici la Bucuresti este de a pastra actualul nivel de finantare al proiectelor de coeziunei”, a spus Ponta.
El a aratat ca datele pe care i le-a prezentat presedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, releva ca Romania este pe ultimul loc in privinta absorbtiei de fonduri comunitare, problema care trebuie rezolvata la nivel administrativ.
“Problema Romaniei nu este reducerea fondurilor, in primul rand, ci lipsa noastra de capacitate de absortie a acestor fonduri. O spun fara niciun fel de bucurie, suntem pe ultimul loc, asta a fost situatia pe care mi-a prezentat-o si astazi presedintele Barroso si sincer, intrebarea este: Vrem fonduri ? Dar putem sa le cheltuim, putem sa le absorbim ? Ori asta tine de o schimbare fundamentala in ceea ce priveste capacitatea institutionala si administrativa a Romaniei, asta incercam sa implementam pentru 2014”, a spus Ponta.
Premierii statelor UE membre ale grupului “Prietenii …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *