Francezii sustin politica guvernului fata de romi

Noua francezi din zece apreciaza ca romii se integreaza dificil in societatea franceza, iar sapte francezi din zece considera ca ministrul de Interne Manuel Valls a avut dreptate sa spuna acest lucru, potrivit unui sondaj publicat de ziarul Le Parisien in editia online de sambata.
Valls a declansat o polemica dura in contextul campaniei pentru alegerile municipale si europene, declarand ca doar o minoritate a romilor doreste sa se integreze in tara sa. Iar intr-un nou incident guvernamental pe aceasta tema, ministrul francez al Locuintelor Cécile Duflot l-a acuzat ca a trecut “dincolo de ceea ce pune in pericol pactul republican”.
Insa, potrivit publicatiei franceze, un sondaj efectuat de BVA pentru “Le Parisien-Aujourd”hui en France” si emisiunea CQFD a postului i>télé arata ca francezii sustin afirmatiile ministrului de Interne.
Aproape in unanimitate – 93% -, persoanele chestionate apreciaza ca romii se integreaza dificil in societatea franceza, potrivit sondajului. Alti 5% considera ca acestia se integreaza “mai degraba bine”, iar 2% nu se pronunta, potrivit editiei franceze a site-ului Huffington Post.
Aceasta constatare depaseste clivajele politice, deoarece aceasta opinie este impartasita de 98% dintre simpatizantii dreptei si de 84% dintre cei ai stangii, subliniaza Le Parisien. Inclusiv alegatorii ecologistilor sau Partidului de Stanga care, in schimb, condamna afirmatiile lui Valls, se raliaza acestei idei a unui esec al integrari a romilor, in proportie de 76% si, respectiv 69%.
In plus, o majoritate a francezilor (53%) considera ca romii se integreaza “foarte rau”.
De asemenea, aceasta ancheta releva o sustinere a lui Valls. In total, 77% dintre persoanele chestionate aproba fermitatea ministrului de Interne atunci cand acesta ofera asigurari ca “integrarea poate sa vizeze doar familii” si ca “nu exista alta solutie decat desfiintarea taberelor si expulzarea”.
In schimb, 21% apreciaza ca Valls “greseste, pentru ca nu trebuie sa stigmatizeze o parte a populatiei”.
De asemenea, simpatizantii dreptei sunt cei care aplauda in masa discursul lui Valls (94%). O majoritate clara a alegatorilor stangii (55%) il aproba si ei, dar 43% apreciaza ca ministrul socialist greseste, un procent deloc neglijabil.
Dupa modelul liderilor lor, simpatizantii ecologisti (60%) si tabara lui Jean-Luc Mélenchon (62%) sunt cei care condamna cel mai clar declaratiile locatarului Palatului …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *