Frans Timmermans i-a scris Vioricai Dancila pe tema OUG privind contestatia in anulare. Tudorel Toader nu renunta la ordonanta

Frans Timmermans, prim-vicepresedintele Comisiei Europene, i-a trimis joi, 24 ianuarie, o scrisoare premierului Viorica Dancila, pe tema posibilei ordonante de urgenta care sa introduca recursul in anulare pentru cei condamnati de completurile de cinci judecatori de la Inalta Curte in perioada 2014-2018, informeaza?G4Media.ro.
“Prim-vicepresedintele Timmermans a exprimat ingrijorari si a cerut clarificari referitor la cateva aspecte” in aceasta scrisoare, a declarat Christian Wigand, purtator de cuvant al Comisiei Europene, pentru G4Media.ro.
“Comisia Europeana urmareste indeaproape discutiile despre o posibila OUG in urma celor doua decizii ale Curtii Constitutionale. Comisia a luat nota deja de decizia CCR privind completele de 5 judecatori in ultimul raport MCV. Va reamintesc ca presedintele Comisiei, Jean-Claude Juncker, s-a exprimat extrem de clar in legatura cu posibilitatea unei amnistii in timpul recentei sale vizite la Bucuresti. Asa cum Comisia Europeana a spus in repetate randuri, e esential ca Romania sa revina pe calea corecta in lupta anticoruptie, sa asigure independenta justitiei si sa evite alti pasi inapoi”, a mai spus Christian?Wigand.
Premierul Viorica Dancila a anuntat vineri, la inceputul sedintei de guvern, ca a discutat cu liderii europeni si i-a informat despre faptul ca Guvernul va emite OUG pentru inlaturarea efectelor protocoalelor secrete, ca urmare a deciziei Curtii Constitutionale.
“Trebuie sa remarc cu mahnire doua aspecte: ne confruntam cu o campanie de dezinformare despre Romania, din partea unor oameni politici, pana la cel mai inalt nivel.?Am dat asigurari ca Guvernul va milita pentru respectarea valorilor care asigura fundamentul Uniunii Europene. Vom milita pentru statul de drept, asigurarea independentei justitiei, insa am transmis cu fermitate ca cetatenii romani trebuie sa se bucure de libertati care orice cetatean european. CCR a constatat ca in justitie s-au folosit practici in afara legii si este nevoie sa corectam aceste lucruri”, a spus Viorica Dancila, la inceputul sedintei de Guvern.
Tudorel Toader:?Decizia CCR nu poate fi lipsita de efecte juridice
Tudorel Toader, ministrul Justitiei, a scris, vineri seara, pe Facebook, referindu-se la constituirea completurilor de cinci judecatori de la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), ca s-a facut ani de zile cu incalcarea legii, acest lucru fiind constatat de o decizie a Curtii Constitutionale. Ministrul spune ca acest lucru nu poate ramane fara efecte juridice.?
“Prin Hotararea pronuntata in 15 septembrie 2015, in cauza Tsanova-Gecheva impotriva Bulgariei, CEDO a stabilit, ca “este de datoria statelor membre ale Conventiei sa asigure o buna administrare a justitiei”.?
In Romania, prin Decizia Curtii Constitutionale nr.685/2018, definitiva si general obligatorie, s-a constatat existenta unui conflict juridic de natura constitutionala intre Parlament, pe de o parte, si Inalta Curte de Casatie si Justitie, pe de alta parte, generat de hotararile Colegiului de conducere a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, incepand cu Hotararea nr.3/2014, potrivit carora au fost desemnati prin tragere la sorti doar 4 din cei 5 membri ai Completurilor de 5 judecatori, contrar celor prevazute de art.32 din Legea nr.304/2004 privind organizarea judiciara, astfel cum a fost modificat si completat prin Legea nr.255/2013.

Nu este vorba, asadar, despre un caz singular/specific, precum in cauza solutionata de CEDO, care a analizat, in acel context factual, desemnarea unui judecator raportor intr-un complet de 5 judecatori. Nu este vorba nici despre vreo controversa doctrinara ori divergenta jurisprudentiala in privinta desemnarii judecatorilor completelor de 5 judecatori, ci de o incalcare a legii, cu caracter de continuitate, constatata printr-o decizie general obligatorie a CCR. Aceasta decizie nu poate fi lipsita de efecte juridice, intrucat nu o permite Constitutia Romaniei si pentru ca, asa cum CEDO retine, si repetam, “este de datoria statelor membre ale Conventiei sa asigure o buna administrare a justitiei”,?a scris Tudorel Toader pe Facebook.
Postarea sa este o reactie la pozitia exprimata de Forumul Judecatorilor, care a publicat o hotarare a Curtii Europene a Dreturilor Omului potrivit …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *