Frica de casatorie manifestata de unii barbati ar putea fi genetica

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Reticenta anumitor barbati fata de casatorie ar putea fi un „defect” genetic, sustin cercetarii suedezi de la Karolinska Institute, intr-un studiu publicat in revista de specialitate Proceedings of the National Academy of Science si preluat de bbc.co.uk.

Potrivit cercetatorilor, barbatii care mostenesc o variatie genetica ce afecteaza un anume tip de hormon (vasopresin) sunt predispusi la conflicte in cadrul cuplului si prezinta mai multe probabilitati sa se casatoreasca.

Studii efectuate pe animale au demonstrat ca acelasi hormon afecteaza capacitatea acestora de a ramane monogame.

Cercetatorii au examinat ADN-ul a 552 de perechi de gemeni, toti implicati in relatii de lunga durata si cu copii. Unii dintre acestia locuiau impreuna cu partenera, altii erau casatoriti.

Femeile si barbatii care locuiau in cuplu au fost rugati sa raspunda unor serii de intrebari despre relatia lor. Raspunsurile acestora au fost apoi comparate cu cele oferite de catre fratii lor gemeni.

Barbatii purtatori ai versiunii 334 a genei AVPR1A au obtinut punctaje mai mici fata de sotia sau iubita lor, in ceea ce priveste stabilitatea in cadrul relatiei. Potrivit cercetatorilor, acesti barbati prezinta sanse mai mici de a se casatori, iar daca sunt deja – prezinta mai multe sanse de a se confrunta cu probleme in casnicie.

Se presupune ca aceasta gena, care este purtata de 40% dintre barbati, ar putea afecta felul in care creierul foloseste hormonul vasopresin.

Aceeasi gena a fost asociata si cu autismul – o boala caracterizata, printre altele, de incapacitatea de a interactiona si comunica cu ceilalti oameni.

„Acesta a fost prima data cand o anumita variatie a unei gene a fost asociata cu modul in care barbatii se implica intr-o relatie”, a declarat Hasse Walum, seful echipei de cercetatori.

„Femeile casatorite cu barbati ce poarta acesta gena sunt, in medie, mai putin satisfacute de relatia lor conjugala decat celelalte femei”, a mai spus el.

Cu toate acestea, Walum a subliniat faptul ca respectiva gena reprezinta doar o mica parte dintr-un intreg proces, ingredientele necesare pentru o casatorie fericita fiind cu mult mai multe.

spot_imgspot_img