Manastirea Bizere din judetul Arad va fi transformata in rezervatie arheologica

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Situl arheologic „Manastirea Bizere” din comuna aradeana Frumuseni, unde specialistii in domeniu au descoperit mai multe obiecte care fac dovada existentei crestinismului bizantin in Balcani, va fi transformat in rezervatie arheologica, transmite corespondentul NewsIn.

Pe santierul de la Frumuseni, arheologii au descoperit, anii trecuti, o biserica atestata documentar la 1183 si care a apartinut calugarilor benedictini. Conform istoricilor, biserica avea si rolul de a controla transporturile de sare facute pe raul Mures.

„La inceput de rit ortodox, lacasul a fost preluat de catolici, iar pana la sfarsitul secolului XVI a fost manastire benedictina, dupa care nu a mai fost locuita”, a afirmat Adrian Rusu, doctor in istorie medievala la Institutul de Arheologie si Istorie din Cluj-Napoca si coordonatorul santierului arheologic de la Frumuseni.

De asemenea, la Frumuseni au mai fost descoperite, in campaniile trecute, mai multe mozaicuri policrome, grupate in trei panouri de circa 1,5 m x 1,3 m, realizate intr-o maniera artistica remarcabila, cuprinzand reprezentari de animale (reale si fantastice), motive florale si geometrice.

Specialistii apreciaza ca aceste piese faceau parte din pardoseala unei biserici din secolul al XI-lea. „Mozaicul de la Bizere a fost descoperit sub ruinele manastirii catolice, ridicata pe ruinele unui lacas bizantin, vechi de un mileniu, mozaicul fiind chiar pavajul bisericii. Descoperirea are o valoare inestimabila pentru istorici, fiind prima dovada arheologica a existentei crestinismului bizantin in Balcani”, a mai spus Adrian Rusu.

Totodata, la Frumuseni, a fost descoperita, anul acesta, amprenta unei barci construite in secolul al XII-lea, iar specialistii spun ca ar putea fi vorba de o barca unicat pe teritoriul Romaniei. Barca descoperita are o lungime de 12,50 metri, iar in interiorul ei au fost gasite fragmente din vase de lut si monede emise in perioada lui Stefan al IV-lea. Obiectele gasite dateaza din secolul al XII-lea, cu aproximativ 20 de ani mai devreme decat prima atestare documentara a Manastirii Bizere (1183).

Rezervatia arheologica „Manastirea Bizere” va fi inaugurata duminica, fiind prima din judetul Arad, iar programul cuprinde vizitarea santierului arheologic, alaturi de colectivul de cercetatori care a lucrat la Frumuseni.

spot_imgspot_img