Furtuna tropicala Edouard se indreapta spre Texas si Louisiana

Furtuna tropicala Edouard se indreapta spre Texas si Louisiana

Furtuna tropicala Edouard s-a intensificat, luni, in timp ce strabatea Golful Mexic si se va abate, probabil, asupra coastelor statului american Texas cu forta unui uragan, au avertizat serviciile de meteorologie.

Edouard, cea de-a cincea furtuna tropicala din 2008 formata deasupra Oceanului Atlantic, este insotit de rafale de vant de pana la 97 de kilometri pe ora, a anuntat Centrul National American pentru uragane.

Furtuna are 20 la suta sanse sa atinga intensitatea unui uragan, cu rafale de vant de pana la 119 kilometri pe ora, inainte de a se abate asupra coastelor statelor Texas si Louisiana, potrivit sursei citate.

Edouard se indrepta spre vest-nord-vest cu o viteza de 13 kilometri pe ora.

Autoritatile din cele doua state americane au emis un avertisment populatiei. Furtuna ar putea fi insotita de ploi care vor masura pana la 13 centimetri pe metru patrat in Louisiana si pana la 25 de centimetri pe metru patrat in Texas.

Guvernatorul de Texas, Rick Perry, a declarat 17 comitate zone de dezastru si a mobilizat 1.200 de membri ai Garzilor Nationale. Guvernatorul statului Bobby Jindal a declarat starea de urgenta in Louisiana.

“Principala noastra preocupare sunt penele de curent si inundatiile din orase”, a declarat Mark Sloan, coordonatorul echipelor de interventie din comitatul Harris.

Mai multe instaltii petroliere din Golful Persic au fost inchise iar personalul a fost evacuat.

Sezonul uraganelor, extins pe o perioada de sase luni si care a debutat la 1 iunie, a curpins deja doua furtuni tropicale care au evoluat in uragane. Luna trecuta a fost cea mai activa de cand autoritatile au inceput sa monitorizeze acest tip de furtuni in 1851.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *