GABRIEL GARCIA MARQUEZ a murit. Doliu national de trei zile in Columbia

GABRIEL GARCIA MARQUEZ. . “In semn de omagiu adus memoriei lui GABRIEL GARCIA MARQUEZ, am decretat un doliu national de trei zile”, a declarat Juan Manuel Santos, cu ocazia unei scurte alocutiuni, solemne, la televiziune.Seful statului columbian a cerut, totodata, “arborarea drapelului national in berna in toate institutiile publice”.”Speram ca toti columbienii vor face la fel in casele lor”, a adaugat acesta.Considerat unul dintre cei mai mari scriitori din istoria literaturii de limba spaniola,?GABRIEL GARCIA MARQUEZ a murit joi, in urma complicatiilor provocate de o pneumonie. Locuind in Mexic din 1961, cu exceptia unor perioade petrecute in Columbia, Spania si Cuba, romancierul sud-american a dus in ultimii ani o existenta discreta, retragandu-se din viata publica.”Intreaga Columbie este in doliu, deoarece el este compatriotul cel mai admirat si cel mai iubit din toate timpurile”, a declarat Juan Manuel Santos. “El a fost, si nu exagerez, columbianul care, din intreaga istorie a tarii noastre, a dus cel mai departe si cel mai sus numele patriei noastre”, a mai spus acesta.Presedintele columbian a salutat opera scriitorului, recompensat cu premiul Nobel pentru literatura pe anul 1982, si stilul sau literar, cunoscut sub numele de “realism magic”.”Pentru noi, columbienii, Gabo nu a inventat realismul magic, el a fost cel mai mare ilustrator al sau, intr-o tara care reprezinta ea insasi realismul magic. O tara care combina bucuria si durerea, poezia si conflictele”, a afirmat Juan Manuel Santos.Presedintele columbian nu a precizat in discursul sau televizat daca funeraliile scriitorului vor avea loc in Mexic sau in tara natala a romancierului.

GABRIEL GARCIA MARQUEZ. GABRIEL GARCIA MARQUEZ. Scriitorul columbian avea 87 de ani.?
GABRIEL GARCIA MARQUEZ. GABRIEL GARCIA MARQUEZ A MURIT, Gabriel García Márquez s-a nascut la data de 6 martie 1927, in municipiul Aracataca, aflat pe Coasta Atlantica Columbiana, ca fiu al lui Gabriel Eligio García si al Luisei Santiaga Márquez Iguarán. A fost crescut de bunicii materni, colonelul Nicolás Márquez si Tranquilina Iguarán, in Aracataca.
Copilaria sa este relatata in memoriile sale: Vivir para contarla (Sa traiesti pentru a povesti). In anul 2007 s-a intors in Aracataca, dupa o absenta de 24 ani, pentru a primi …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *