Galatiul devine oras de categoria a 3-a

0
1

Cele doua orase de pe malul Dunarii, Galatiul si Braila, au pierdut legaturile cu plutonul marilor orase, cu important potential de dezvoltare economica.
Prin noua clasificare a unitatilor administrativ-teritoriale, Galatiul “cadea” cu o treapta in ierarhia marilor orase. Isi va pierde statutul de oras de rangul 1 pe care il detine la acest moment, dar prin noua clasificare nu va deveni oras de categoria a 2-a, care ar fi echivalentul actualului “rang 1a”, ci oras de ca-tegoria a 3-a, adica “pol regional secundara”.
Proiectul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice referitor la modificarea actualei clasari a unitatilor administrativ-teritoriale este in dezbatere publica pana pe data de 8 decembrie. Prin acest proiect se propune clasificarea unitatilor admi-nistrativ-teritoriale urbane in 7 categorii, iar a celor rurale in 2 categorii.
Cele 7 categorii de clasificare a localitatilor urbane sunt urmatoarele: municipiu capitala, de importanta nationala si europeana; poli regionali principali cu potential transnational; poli regionali secundari; poli judeteni principali; poli judeteni secundari; centre urbane cu rol zonal, municipii si orase cu rol de servire teritorial; centre urbane cu functii specia-lizate.
Municipiile si orasele sunt incluse in reteaua localitatilor urbane. Pentru unitatile admi-nistrativ-teritoriale rurale se propune o grupare pe 2 categorii: poli rurali (comune cu functie de loc central) si alte comune. Potrivit noii clasificari, in Romania exista un singur oras de categoria intai, acesta fiind Bucurestiul. In categoria a 2-a sunt cuprinse orasele care sunt considerate poli regionali principali cu potential transnational, acestea fiind Cluj-Napoca, Constanta, Craiova, Iasi si Timisoara.
Galatiul si Braila au “cazuta” in ierarhia marilor orase
Municipiul Galati va fi in-clus in categoria a 3-a, in care sunt incluse orasele poli regionali secundari, municipii de importanta regionala, care au populatie de peste 100.000 de locuitori.
Alaturi de Galati, mai fac parte din aceasta categorie orase ca Pitesti, Oradea, Brasov, Bacau, Arad, Ploiesti si Sibiu. Prin noua clasificare, Galatiul, dar si Braila, pierd legaturile cu plutonul celor mai importante centre …

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here