Gata cu anonimii la telefon. Cartelele pre-pay se cumpara DOAR cu buletinul

Potrivit stirile.tvr.ro, regula ar urma sa se aplice in termen de sase luni de la intrarea in vigoare a legii, altfel “operatorul de telefonie mobila va sista serviciul pana cand denuntatorul certelei o va inregistra”. De asemenea, legea ii vizeaza inclusiv firmele care folosesc cartele pre-pay.
“In calitate de membru al CSAT, astazi am adoptat un proiect de lege pentru modificarea si completarea OUG 111/2011 privind comunicatile electronice. In ultima sedinta a CSAT s-a luat decizia de a promova urgent un act normativ pentru prevenirea si contracararea riscurilor la adresa securitatii nationale.Este vorba despre obligatia detinatorilor de cartele pre-pay de a le inregistra, de a depune un act de identitate, de asemenea, obligatii pentru furnizorii de telefonie mobila.
Intr-un interval de sase luni de la momentul intrarii in vigoare, toti detinatorii de cartele pre-pay vor fi obligati sa depuna un document de identitate. Daca nu va face acest lucru, operatorul de telefonie mobila va sista serviciul pana cand detinatorul cartelei va inregistra cartela, pe baza unui? document de identitate”, a declarat ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc. Mai multe aici.
Guvernul aproba schimbarea regimului cartelelor telefonice pre-platite
Proiectul de lege modifica OU 111/2011 privind comunicatiile electronice.
Inainte de aprobare, Ponta a verificat daca proiectul este in forma in care sa poata fi transmis Parlamentului, conform solicitarii Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT).
“Proiectul de lege, domnul Cotovelea, ati avansat impreuna cu ministrul Justitiei ? Putem sa-l trimitem la Parlament conform solicitarii CSAT ?”, s-a interesat premierul ministrului, in sedinta de guvern.
Ministrul a confirmat ca proiectul este redactat si se refera la regimul cartelelor pre-platite.
“Avem inclusiv semnatura ministrului Justitiei pe acest proiect de lege cu cartelele pre-pay, titlul este mai lung, sub rezerva ca domnul ministru Morar (secretarul general al Guvernului – n.r.) va primi varianta semnata si de catre directorul SRI, Cristian Maior”, a spus Cotovelea.
In vara anului trecut, dupa ce presa a relatat ca deputatul PSD Sebastian Ghita vrea sa depuna o initiativa legislativa prin care cartelele telefonice pre-platite sa poata fi achizitionate numai dupa furnizarea datelor personale, premierul Victor Ponta a aratat ca inregistrarea convorbirilor telefonice efectuate pe baza cartelelor pre-platite a fost decisa de Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) in luna august 2012, dupa atentatul terorist din Bulgaria.
El a precizat ca nu este vorba de o operatiune de interceptare, ci de inregistrare.
In forma de la acea data, proiectul prevede ca, atunci cand o persoana va cumpara o cartela pre-platita, va trebui sa prezinte codul numeric personal si, daca ulterior un judecator va decide interceptarea numarului telefonic asociat acestei cartele, serviciile secrete vor avea posibilitatea de a identifica detinatorul acestei cartele.
Argumentul a fost ca zona cartelelor pre-platite este folosita pentru infractiuni economice, existand si riscul de utilizare a acestor cartele in activitati legate de terorism.
Asociatia pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania-Comitetul Helsinki (APADOR-CH) a solicitat atunci Guvernului si Parlamentului sa aiba in vedere obligatiile asumate de Romania prin tratate internationale cu privire la drepturile omului, nu doar necesitatile dictate de siguranta …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *