Gazele de sist au devenit subiect de film

In acest an, tema principala a festivalului, ajuns la cea de-a treia editie, este lupta impotriva exploatarii gazelor de sist. La Baile Felix, oamenii se tem de un posibil dezastru ecologic.
“Exploatarea gazelor de sist ar insemna desfiintarea unei comunitati. O comunitate care se bazeaza exclusiv pe turism. In momentul in care polueaza zona si oamenii vor afla ca apa e infestata, bineinteles ca oamenii nu vor mai veni aici”, se plange o localnica.?
“Incet-incet oamenii au iesit pe strazi pentru ca le pasa de mediul in care traiesc si le pasa de ce vor lasa copiilor lor. Sper ca pretul lor sa fie imens si sa poata sa-i cumpere nimeni niciodata”, spuns Lavinia Sandru.?
Unul dintre filmele prezentate la festival este “Dobrogea, dragostea mea”, al lui Mihai Barbuliceanu, in care se vorbeste despre pericolul exploatarii gazelor de sist la Costinesti. “Prim ministrul ignora rezultatul referendumului de la Costinesti. Aceasta pana freatica infestata face ca apa sa nu mai fie potabila”, atrage atentia consultantul politic Cozmin Gusa.
Specialistii lanseaza deja semnale de alarma.
“Apar o serie de fenomene secundare, fie in perioada de exploatare, fie ulterior, care vor putea afecta iremediabil zacamintele de ape termale si enegrie geotermala”, avertizeaza Gelu Maracineanu, specialist in geofizica.?
Festivalul de film ecologist continua pana duminica. La eveniment vor fi proiectate mai multe documentare si vor avea loc concerte.
“Inca avem o tara, astazi o mai avem, depinde de noi daca o sa o mai avem si maine si poimaine”, conchide Lavinia Sandru. ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *