Gerea: Codul fiscal este “eminamente liberal”. PNL nu ar trebui sa se opuna

Ministrul Energiei, Andrei Gerea (ALDE), a declarat, vineri, ca reprezentantii PNL nu ar trebui sa se opuna Codului fiscal, fiind vorba de un act normativ al carui continut este “eminamente liberal”. In viziunea sa, motivele invocate de presedintele Klaus Iohannis in cererea de reexaminare a legii privind Codul fiscal nu sunt viabile.

“Am luat act cu surprindere de decizia presedintelui Klaus Iohannis de a respinge noul Cod fiscal, un cod al carui continut este eminamente liberal, cu masuri de relaxare fiscala pe care le-a solicitat intregul mediu de afaceri cu care am intrat in contact in calitatea de ministru al Energiei, IMM-urilor si Mediului de Afaceri. Opinia mea este ca actuala majoritate ar trebui sa ia in calcul convocarea unei sesiuni extraordinare pentru adoptarea Codului fiscal. Am primit semnale de incredere din partea investitorilor in momentul in care aceasta lege a fost adoptata de Parlament. Sunt convins ca liberalii nu se pot pozitiona impotriva acestei legi pe care au votat-o, alaturi de toate partidele din Parlament”, a afirmat Gerea, potrivit unui comunicat transmis vineri de ALDE Arges.
In acest context, Gerea a criticat motivele invocate de Klaus Iohannis, in cererea de reexaminare a legii privind Codul fiscal.
“In primul rand, nu poate compara economia Romaniei cu cea a Greciei. Din 2012, Romania a avut cele mai consistente si mai importante cresteri economice din Europa, pe cand Grecia a ramas intr-o criza acuta. In al doilea rand, nu poate sustine ca nu este de acord cu reducerea TVA la 19%, pe care el insusi si PNL au propus-o”, considera Gerea.
Mai mult, Gerea apreciaza ca noul Cod fiscal aduce o serie de mecanisme care vor putea limita eventuale cresteri ale inflatiei si totodata stimuleaza investitiile, crearea de locuri de munca si achizitia de echipamente, ceea ce creeaza bunastare.
“Regret ca Klaus Iohannis a ajuns sa intre intr-un conflict politic cu Guvernul Romaniei si cu majoritatea parlamentara si ca singura preocupare este aceea de a bloca orice masura a Guvernului, chiar daca ea este una buna”, a mai afirmat ministrul Energiei.
Presedintele Klaus Iohannis a transmis, vineri, Senatului cererea de reexaminare a Legii privind Codul fiscal.
“Sustinem relaxarea si simplificarea fiscala prin reducerea unor taxe si impozite in conditiile in care sunt asigurate premisele pentru consolidare fiscala si predictibilitate. Din aceasta perspectiva, consideram ca noul Cod fiscal poate fi pus in aplicare numai dupa o riguroasa si temeinica analiza a implicatiilor intregului set de masuri fiscale si bugetare asupra constructiei bugetului general consolidat, atat pentru anul 2016, cat si pentru anii urmatori si numai cu respectarea obligatiilor asumate de Romania si a legislatiei interne referitoare la disciplina financiar-bugetara”, arata seful statului in cererea de reexaminare.
Potrivit sefului statului, punerea in aplicare a noului Cod fiscal “ar genera implicatii majore la nivelul constructiei bugetare pentru anii urmatori din perspectiva obiectivului de mentinere a consolidarii fiscale”.
Iohannis sustine ca, potrivit evaluarilor Comisiei Europene si Fondului Monetar International, “punerea in aplicare a noului Cod fiscal atrage, in mod evident, ratarea obiectivului bugetar pe termen mediu (MTO), respectiv: deficit structural de 1% din PIB si deficit bugetar ESA de 1,2% din PIB, conform Programului de Convergenta si Strategiei Fiscal-bugetare”.
“O asemenea dinamica denota instabilitate in abordarea fiscal-bugetara: de la deficite mari se trece la deficite mici, apoi din nou la deficite mari etc”, mai arata …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *