GHID ANAF pentru romanii care pleaca din tara. Din ianuarie, risca sa fie amendati daca nu anunta Fiscul

Romanii care intentioneaza sa plece din tara pentru mai mult de sase luni de zile trebuie sa notifice Fiscul prin completarea si depunerea unui chestionar de rezidenta fiscala.
“Formularul trebuie inregistrat cu 30 de zile inaintea plecarii din Romania, la organul fiscal central competent unde persoana fizica isi are domiciliul fiscal, respectiv unde a?inregistrat “Chestionarul pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la sosirea in Romania”,?daca persoana in cauza nu a informat cu privire la schimbarea domiciliului/locuintei permanente,?dupa caz.?Chestionarul poate fi descarcat de pe site-ul ANAF: www.anaf.ro, sectiunea: Asistenta contribuabili, rubrica: Formulare fiscale si Ghid de completare si se poate transmite personal sau prin imputernicit, prin posta, cu confirmare de primire, sau se poate depune la registratura organului fiscal?central competent”, este mentionat in “Ghidul privind rezidenta fiscala a persoanelor fizice”.
Citeste si Case si masini ieftine de la ANAF. Cand incep LICITATIILE si ce trebuie SĂ FACI
Obligatia de notificare a intentiei de a pleca din Romania pentru mai bine de jumatate de an nu este noua in legislatia autohtona, insa recent a fost reglementata, prin ordonanta a Guvernului, o amenda pentru cei ce o omit. Concret, amenda pentru nedepunerea in timp util a chestionarului respectiv va fi, din prima zi a anului viitor, intre 50 si 100 de lei.
Obligatia de a depune ghidul o au persoanele fizice care pleaca din Romania pentru o perioada sau mai multe perioade de sedere in strainatate care depasesc in total 183 de zile, pe parcursul oricarui interval de 12 luni consecutive.
Totodata, trebuie sa depuna chestionarul si persoanele fizice care sosesc in Romania si au o sedere in statul roman o perioada sau mai multe perioade care depasesc in total 183 de zile, pe parcursul oricarui interval de 12 luni consecutive, care se incheie in anul calendaristic vizat.
VEZI AICI Ghidul privind rezidenta fiscala a persoanelor …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *