Organizatia Mondiala a Sanatatii a elaborat un ghid de buzunar cu informatii usor de utilizat, pentru a depista simptomele atacului cerebral si ale infarctului.
Primul ghid de buzunar, care ii va ajuta pe angajatii din sistemul de sanatate sa recunoasca persoanele cu risc de infarct si accident vascular cerebral, a fost finalizat de specialistii Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS). Indrumarul are caracter de recomandare si va fi disponibil in sase limbi. Potrivit dr. Victor Olsavszky, reprezentantul OMS pentru Romania, ghidul ar putea ajunge si la noi in cel mult o luna si jumatate.
Specialistii OMS spun ca acest ghid va fi nelipsit din buzunarul oricarui lucrator din sistemul sanitar, deoarece el contine informatii utile, usor de utilizat. Este pentru prima oara cand astfel de ghiduri, care pot prezice riscul de infarct si atac cerebral pe o perioada de zece ani, sunt editate in vederea utilizarii la nivel mondial, tinandu-se cont insa de profilurile de risc caracteristice anumitor zone.
Ghidurile includ informatii privind varsta, sexul, valoarea tensiunii arteriale si a colesterolului, dar si o serie de recomandari bazate pe riscul de a face infarct sau atacuri cerebrale, recomandari precum renuntarea la fumat, schimbarile stilului de alimentatie si controlul greutatii corporale. Lucrarile mai cuprind totodata si indicatii privind administrarea unor medicamente.
A crescut numarul bolnavilor de inima in tarile dezvoltate
?Nu suntem niciodata pregatiti pentru moartea neasteptata a unui membru al familiei sau a unui prieten din cauza unui atac cerebral sau a unui infarct”, a mentionat dr. Catherine Le Gales-Camus, asistent al directorului general al OMS. Specialistul a atras atentia asupra cresterii numarului de persoane diag?nosticate cu afectiuni cardiovasculare, mai ales in tarile dezvoltate. La ora actuala, bolile de inima sunt cauza de deces pentru o treime din populatia lumii. Estimarile sunt ingrijoratoare.
Pana in 2010 se preconizeaza ca bolile cardiovasculare vor deveni principala cauza de mortalitate la nivel global, numarul acestora depasind cifra de 20 de milioane. Statisticile arata ca, in 2005, 11,8 milioane de persoane au murit din cauza infarctului sau a altor suferinte cardiace, in timp ce alte 5,7 milioane de decese s-au inregistrat prin accidente vasculare cerebrale.
Specialistii spun ca urbanizarea si globalizarea promoveaza fumatul, alimentatia nesanatoasa si sedentarismul. Acestia sunt factori de risc pentru dezvoltarea bolilor de inima precum si a atacului cerebral, deoarece cresc nivelul tensiunii arteriale, al glicemiei si colesterolului, favorizand totodata cresterea in greutate.
Pentru a avea certitudinea ca aceste ghiduri vor ajunge acolo unde trebuie, OMS a decis sa colaboreze cu ministerele de resort din fiecare tara, dar si cu organizatiile nonguvernamentale din domeniul sanatatii pentru a organiza actvitati de instruire a personalului si de distribuire a manualelor.