Goana capsunarilor dupa bani / Aproape trei mii de copii abandonati de parinti

ANDREEA ECHIMESCU

Aproape trei mii de copii din Prahova, ai caror parinti au plecat la munca in strainatate, sau sunt pe punctul de a pleca, sunt estimati de autoritati ca au fost, sau urmeaza sa fie lasati in grija rudelor. Şi asta pentru ca, dupa cum apreciaza si oficialii agentiei judetene pentru ocuparea fortei de munca, in baza de date a agentiei figureaza in prezent 1.810 prahoveni care au obtinut astfel legal un job peste hotare, si la dosarul carora a fost atasata instiintarea catre Directiile de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, prin care acestia au adus la cunostiinta autoritatilor ca vor pleca din tara si ca vor lasa minorii in grija rudelor sau a prietenilor. Oficialii sunt de parere ca totusi numarul copiilor minori lasati acasa in grija rudelor este cu mult mai mare, si asta deoarece in statistica nu pot fi prinsi si prahovenii care pleaca la munca in strainatate pe alte cai, fara sa anunte autoritatile despre acest lucru. ?n opinia acestora, persoanele care muncesc ilegal in strainatate reprezinta inca o problema nerezolvata.

Obligati sa anunte autoritatile

OUG 219/2006 obliga persoanele care desfasoara o activitate legala in strainatate si au in Romania minori in intretinere sa informeze primaria sau serviciile publice de asistenta sociala despre situatia acestora. Actul normativ prevede ca, pe langa celelalte documente cerute cetatenilor romani trimisi sa lucreze in strainatate, este necesar si un document furnizat de Serviciul Public pentru Asistenta Speciala sau de catre primar, care sa certifice ca tutorii au anuntat autoritatile asupra faptului ca doresc sa lucreze in afara tarii.

Traumatizati

Directia Judeteana pentru Protectia Copilului, care are si rolul de a monitoriza situatia copiilor ramasi acasa, arata ca migratia pentru munca a parintilor are atat efecte pozitive, cat si efecte negative asupra copiilor. Minorii ai caror parinti muncesc in strainatate sunt mai vulnerabili la tentatiile strazii, incep sa absenteze de la scoala, si le scad performantele la invatatura. ?n schimb, principalele efecte pozitive sunt legate de bunastarea materiala a copiilor, cum ar fi imbunatatirea conditiilor de locuit, telefon mobil, computer si altele.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *